THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
London Borough of Greenwich New Civic Offices, London, United Kingdom 
Thursday 05 Nov 2009
 
Going green in Greenwich 
 
HLM Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

HLM design new carbon-efficient office building 

HLM Architects’ design for the London Borough of Greenwich’s new £52.5 million Civic Offices in Woolwich town centre is the centrepiece and catalyst for an ambitious regeneration of the town centre. The project brief has been developed to enable the Council to deliver improved public services and more community facilities, with a new public library, public services centre, business centre and the ‘Greenwich Community Gallery’ as well as 11,000 sq m of offices.

The landmark building – set to be completed in 2011– is a pathfinder scheme in line with the government’s ‘better ways of working initiative’, it will conclude the first stage of the masterplan creating a new ‘Civic Quarter’ in the town. Several months’ consultation between HLM and the Council’s members and modernisation team led to a clear and ambitious brief; delivering the twin needs of effective public interface and secure working environment in a welcoming space that is sustainable, procured through a property strategy which provides unbeatable value to the taxpayer.

HLM’s design pays close attention to spatial arrangements and efficiencies in working practices. Careful research into time spent at workstations, attendance and staff/department working practices led to a ‘clear desk’ policy, flexible working zones, informal and secure meeting spaces, and core customer clusters offering internal visibility and simplicity of wayfinding. Within the service centre, various service delivery clusters offer an open and welcoming environment to the public, while also responding in a subtle way to create a safe and secure environment for staff. Each cluster consists of wide, heavy, colour-coded furniture chosen for function and safety.

Finishes and colours have been designed to influence mood and aid wayfinding. Hard surfaces will encourage flow, while soft flooring and furnishings will create a welcoming environment. Textured surfaces, innovative feature lighting and planting create visual interest and comfort for customers, helped by large-scale graphics. Externally, masonry and glass materials will emphasise the building’s civic stature, with glazing at lower levels, designed to create a sense of openness and reflect the council’s policy of open and transparent governance.

Designed to achieve BREEAM ‘excellent’ rating, the building will use a mixed-mode ventilation system making natural ventilation possible for most of the year. Glazing solutions meet not just aesthetic aims, with the introduction of a ‘climate skin’ at the upper levels, designed to enhance natural ventilation and general insulation qualities. Lighting sensors, automated blinds, green and brown roofs, rainwater harvesting, 500 sq m of photovoltaic panels and a building management system will reduce carbon consumption by over 50% relative to Econ 19 accepted best practice. Once the next stage of the masterplan is complete, the offices will be linked to a bio-fuel tri-generation CHP station.

Finally, the results of these design methods are projected to reduce space requirements by around 2,500 sq m and cost by £5.5 million, giving maximum value through rationalisation, restructuring and a strong emphasis on sustainability.

Key Facts

Status Concept Design
Value 0(m€)
Add your name to this project
HLM Architects
www.hlmarchitects.com

More projects by this architect

Newport High School

St Charles Community Hospital

Altnagelvin Area Hospital

Brannel School

Wood View Learning Community

More Projects

Latest Jobs in London

Qualified Architects.

Senior Interior Designer

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site