THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
LM Harbour Gateway, Copenhagen, Denmark 
Thursday 05 Nov 2009
 
A welcome to the city 
 
Steven Holl Architects 
 
WAN AWARDS
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Steven Holl Architects' plans for a dramatic new gateway to Copenhagen 

The LM Project design for the dramatic new harbour entrance to the great city of Copenhagen is based on a concept of two towers carrying two bridges at two orientations all connecting back to the unique aspects of the site’s history. The Langelinie site, a berth for ocean ships for decades, is expressed in the Langelinie tower with geometry taken from the site’s shape. A prow-like public deck thrusts out to the sea horizon. This deck is the level of public entry to the bridge elevators and has public amenities such as cafes and galleries. It can be reached by a wide public stair as well as escalators. The Marmormolen tower connects back to the City with a main terrace that thrusts out towards the city horizon shaped by a public auditorium below. It can also be reached by escalators and is adjacent to the public bridge elevator lobby.

Each tower carries its own cable-stay bridge that is a public passageway between the two piers. Due to the site geometry, these bridges meet at an angle, joining like a handshake over the harbor. The soffits below the bridges and under the cantilevers pick up the bright colors of the harbor; container orange on the undersides of the Langelinie, bright yellow on the undersides of the Marmormolen. At night the uplights washing the colored aluminium reflect like paintings in the water.

The project utilises a variety of progressive sustainable solutions to ensure this important international landmark is rooted in Denmark’s identity as one of the world leaders in alternative energy. Both towers have high performance glass curtain walls with a veil of solar screen made of photovoltaics; collecting the sun’s energy while shading. They are connected to a seawater heating/cooling system with radiant heating in the floor slabs and radiant cooling in the ceiling.

Natural ventilation is provided on every floor with windows opening at the floor level and ceiling level for maximum air circulation. Optimum natural light is provided to all offices due to the reflective light performance of the screens. Wind turbines line the top of the pedestrian bridge roof; providing all electricity for lighting the public spaces. Due to wind power, this inviting harbor front gateway is always glowing.

Key Facts

Status Concept Design
Value 0(m€)
Add your name to this project
Steven Holl Architects
www.stevenholl.com

More projects by this architect

Praemium Imperiale: Steven Holl

The Reid Building, Glasgow School of Art

Kennedy Center

Culture and Art Center of Qingdao City

John F. Kennedy Center for the Performing Arts

More Projects

Latest Jobs in Copenhagen

Architect with Experience in Danish Market

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site