THONET

FRIDAY 31 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Zorlu Levent Ofiice, Istanbul, Turkey 
Thursday 05 Nov 2009
 
Power and modesty 
 
Tabanlioglu Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

09/11/09 Al, Istanbul
Nice but nothing special! However I hope they will build it.

(And they should add a spire to pass 200m)
 

Award Entry

New tower planned for Istanbul 

Thus multi-storey, high-rise office tower is located in the financial district of Istanbul, housing several of the world’s top financial institutions and other service sector leaders.

The complex consists of a 196-metre, major office tower with 47 office floors and garden; offices at floors 2 to 4 being the back wing at street level and below grade, relevant to the contours and backward sloping of the property.

The positioning of the masses naturally introduces 3 interior courts by uplifting the low-rise section and due to the elevation difference of the land. The terraced slope is encircled by garden-offices which have visual access both to the street and the patios.

The form of the tower with two telescoped blocks maximises the amount of perimeter; the structure gives a more fragile impression then one thick standard block and gains more rooms with a view that is supported by glass use on the façade where convenient, not having a massive surface.

Indentations in geometric forms differentiate the four communal areas separating 5 different office zones; there are meeting rooms, maintenance facilities and interior gardens at each notch born out of the intersection of the two blocks. Fritted glass applied at the office levels for sun control also designates the office zones, whereas sheer glass is used at the common areas. Each buffer zone is composed of 2 storeys and a mezzanine. Beside its transparency, the movement on the façade refers to interior functions that make the building genuine and legible from afar. Due to angled façades and forms, the building gives distinct impressions at different perspectives.

Compartments of the low-rise, like the tail of the office block, comprise a zig-zag shaped long main block and 3 smaller blocks connected to each other via bridges. Their irregular forms punctuate the vivid movement of the ground in horizontal term. The roof of these units is designed as green landscape areas. The structural diversity reflects on the positioning of the social areas, like cafes and inner gardens, in the patios sheltered by the pendent console above them. Green zones at courtyards provide a warm, natural and authentic atmosphere at the lower levels and create a view for the high-rise above. Being the main entrance, the transparent entrance box is formed on Büyükdere Street, as the prolongation of the low-rise behind the tower.

A contribution to the developing architectural vocabulary of the Boulevard, ultimately the iconic skyscraper is a powerful yet modest statement of corporate power.

Key Facts

Status Concept Design
Value 0(m€)
Add your name to this project
Tabanlioglu Architects
www.tabanlioglu.com

More projects by this architect

Asmaçatı Shopping and Meeting Point

Dogan Media Center

Levent Lofts

The Nova Factory and Office building

Astana Stadium

Levent loft

Dogan Medya Center

Sapphire - Levent Tower

Business Center on Abay Avenue

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site