THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Co-operative Group Head Office, Manchester, United Kingdom 
Thursday 05 Nov 2009
 
Co-op goes green in a big way 
 
3D Reid 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New 400,000 sq ft, BREEAM 'Outstanding' headquarters for the Co-operative Group set to become the largest commercial office building in Manchester 

The Co-operative’s current premises are spread across 8 separate buildings and a total of 65 floors. The new head office will bring all employees together under one roof. To facilitate the movement of the 3,500 employees and prepare staff during the interim period for new ways of working, areas of the existing buildings were fitted out with new concepts for staff to trial with feedback informing the subsequent iterations of the design.

Whilst the building is designed to meet the business needs of the Co-operative, the brief demanded a design solution that is sufficiently flexible to accommodate their own future requirements as well as those of the commercial marketplace. The floorplates and cores are designed to allow a range of sub-division opportunities, both vertically and horizontally with separate ‘front doors'.

The Co-operative’s ambitious sustainability agenda has been the key driver behind the design concept and has informed all aspects of the design development. The central atrium is the heart of the building, on both a social and environmental level. Fresh air is draw in to the atrium at low level through earth tubes that pre-condition the incoming air. After passing across the floorplates the air is extracted via the double skin façade that also acts as a shading device and thermal buffer around the building. The development of the double skin façade design focused on optimising the amount of glazing and solar shading to maximise daylight penetration whilst minimising solar gain. The façade design coupled with generous ceiling heights means there is less reliance on artificial lighting which together with the embedded thermal mass of the exposed concrete coffered soffits reduces the overall heat build up, cooling loads, energy costs, plant sizes and lifecycle costs.

Key Facts

Status Concept Design
Value 0(m€)
Add your name to this project
3D Reid
www.3dreid.com

More projects by this architect

One Angel Square

Gibraltar Airport

Three Quays

rotatED

Western Isles Schools Project

Turnberry golf resort

The Co-operative Group Headquarters

The Hamilton

National Indoor Sports Arena and Velodrome

Stafford County Council headquarters and shops scheme

National Indoor Arena and Velodrome

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site