WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Holts Lapidary, London, United Kingdom

Thursday 05 Nov 2009
 

Carved into the high street

 
images by Dennis Gilbert, VIEW Pictures 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Holts design takes inspiration from the gemstones it sells 

Holts is an old established stone cutting business in London’s Hatton Garden; well respected in this tightly-knit jewellery community. Attached to the shop is the Holts Academy with training facilities for apprentices of the trade.

Branding agency Large Smith Walford re-launched the business with the phrase 'From Rock to Ring'. It inspired our design, which presents the shop in a radically new look. Passing customers are greeted by a window display that resembles the fissure in a rock containing precious stones. Designed as an abstraction it starkly frames an array of petals that appear to be floating in a cave bathed in bright warm light and beautifully presenting a wide selection of gems.

To overcome the planning conditions which require shop fronts in the Hatton Garden Conservation Area to extend from pavement level to the shop ceiling, the sculpted rock fissure is set against a full height sheet of plate glass. This arrangement not only removes the conceptual design from planning concerns but more importantly, it heightens the abstraction of the theme and focuses on the display. In addition to the visual effect, the polished glass requires little maintenance.

We decided to depart from the usual island displays inside jewellery shops. Instead we designed a concentric layout that resembles a trading floor with a rainbow spectrum of stones laid out on radial shelves. The glass-fronted cabinets form the counter and provide a rich offering of gems on tilted trays that make for effortless viewing. By placing the customers in the centre, staff can direct them easily to the ware of their choice. The counter provides an unobtrusive barrier that allows staff to leave the unsecured back of the cabinets unattended. The interior is kept in hues of white and grey, letting the coloured stones tell the story.

Key Facts

Status Completed
Value 0.32(m€)
Were you involved in this scheme?
Blauel Architects
www.blauel.com

More projects by this architect

German School in Richmond

Latest Jobs in London

Project Coordinator

Senior Architect - Workplace

Architect - Historic Environment

Qualified Architect

Head of Programme: Architecture

All jobs in London

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site