WAD 2014

FRIDAY 19 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Barracks, Brisbane, Australia 
Thursday 05 Nov 2009
 
Outside the box 
 
Arkhefield 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Arkhefield break with tradition for new Cinema complex in Brisbane 

The Barracks is a commercial, retail and cinema redevelopment with a pedestrian link to a major Sports Stadium and city precinct. The Barracks had sat vacant for 20 years, with the redevelopment containing five theatre cinemas, 10,200 sq m of commercial space, a supermarket, plus 2,700 sq m of speciality retail and dining, including fresh food markets.

With the clients Arkhefield developed a high density, low‐rise masterplan and negotiated all stakeholder requirements. The brief was complex and involved multiple stakeholders including State and National governments, transport services and private companies. Careful consideration of the needs of major tenants, stadium access, heritage constraints and Barracks patrons has resulted in a distinctive group of buildings.

Previously abandoned schemes included predominantly residential redevelopment; therefore it was imperative to facilitate the right balance of commercial, retail and entertainment to overcome this challenge and meet the clients brief. The buildings were incorporated deliberately to create an inviting retail precinct of shops and open air dining with the positioning of pedestrian arrival points, cinema entry and supermarket entry to activate the external malls and lanes at ground level.

An innovative Retail and Commercial precinct was led by resolving the heritage and site access constraints. The heritage listed Police Barracks and Stables buildings are much loved Brisbane landmarks and the design for the precinct required that these buildings retain visual prominence on the site. Maintaining this led to low buildings with large floor plates which strategically hid the new buildings behind the old, leaving the Petrie Terrace streetscape intact.

The Cinema was designed as a beacon for night‐time entertainment and provides a unique view of the eastern and southern reaches of the Brisbane River, not seen from any other site in the city. It celebrates the romanticism of the Cinema unlike the ‘black box’ format commonly used for cinemas in retail developments, and provides a large glass foyer for patrons to take advantage of the city views whilst providing a visual link to the diners in the mall.

Overall, the project demonstrates how lively permeable public spaces can be weaved into private land holdings to the maximum benefit of the city.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Arkhefield
www.arkhefield.com.au

More projects by this architect

University of Queensland Rural Clinical School

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site