THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
8x8 House, Estany des Peix, Formentera, Spain 
Thursday 05 Nov 2009
 
Cosy refuge 
 
Marià Castelló 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Pergola white house in Fomenter Island to contemplate the Mediterranean landscape 

The project is located on a plot of rustic nature at the Portossalè band on the island of Fomenter. This is an extension of an existing house formalized as a self-serving refuge for a teacher.

The volumetric project is highly conditioned by the existing building as well as native vegetation which needed to be retained. In this context arises the 8x8 sq ft floor, which is part of a basic program where public areas (living-room and kitchen) act as distribution areas, thus getting larges rooms for the small scale of the building.

The living-dining room is the largest space, which extends outward through to the paving via a large opening in the eastern facade. The kitchen is conjoined to the dining room using large sliding panels. Thus, the only space closed are the bedroom, study room and bathroom.

A portion of the roof was made transparent to allow light and to enjoy the spectacular views that open toward the north: Estany des Peix, La Savina port, Illetes beach, 'Island Espalmador' and the rugged skyline of Ibiza and Es Verdrà in the background.

Being a modest project with a tight budget, the architects, Marià Castelló Arquitecte, opted for a simple construction system and a reduced palette of materials offering austerity and harmony to the complex.

The floor is limestone Capri 60x30 cm format and with almost no joint polished finish inside, natural outside and bush hammering in the shower area. The interior and exterior cladding is finished with cement and white paint. The external joinery is made with solid “Iroko” in the eastern facade, and by painted white aluminium for the remainder. The interior enclosures are executed with DM white water-repellent coating.

The entrance area features a small terrace with a pergola that provides shade and a longitudinal bank, while directing attention to the best views. The pergola structure has been created with structural white lacquered tubing and webs through anodized aluminium tube.

Key Facts

Status Onsite
Value 0(m€)
Add your name to this project
Marià Castelló Arquitecte
www.m-ar.net

More projects by this architect

La Gavina XVII century Tower Restoration

Home/office

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site