THONET

WEDNESDAY 1 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
European Corporate HQ 
Thursday 05 Nov 2009
 
Vertical village 
 
Woods Bagot 
 
WAN AWARDS
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Woods Bagot's designs for new corporate headquarters building 

This design for a high-profile International Headquarters building in Europe turns the usual workplace solution inside-out. Located in a country that enjoys rigorous daylight and sustainability parameters, this solution leverages these requirements to create an innovative workplace solution that can be used as an effective solution to attract and retain key talent. Rather than a typical central core or a series of long linear bar buildings, our response was to invert these solutions inside-out and create a spiral of space which wraps a vertical village common. The vertical village common creates a community of space at the heart of the building and is activated by vertical circulation and meeting boxes that activate the space.

The spiral floorplate configuration is connected by a pathway of staircases that are cantilevered into the atrium. This pathway extends the metaphor of the tree upon which the building is based as the ideal and most inspiring work environment. The idea of the tree becomes the organisational devise of circulation and collaborative spaces that punctuate the atrium. The ‘Meeting Tree’ is comprised of bridges and meeting spaces which encourage serendipity through chance encounters and casual conversations. This tree extends from the entrance to the roof-top terraces and sky lit staff restaurant. This pathway through the building landscape will foster a cooperative and engaging workplace culture of collaboration and connectivity promoting a sense of community.

The narrow inside-out floor plate results in all work areas being within 7 m from a façade, natural light and views. The floor plate width is optimum to facilitate cross ventilation and the heating and cooling strategy which relies substantially on natural ventilation and mixed mode operation. A nearby lake is used as a resource to provide cooling and an underground labyrinth, coupled with an operable skylight to the atrium facilitates night purge operation in summer and heat capture in winter. The building is targeted to obtain a LEED Platinum rating.

The building form is a response to the larger built, natural and urban context. The building rises to a pinnacle and becomes a signifier of the important new urban square that is created at the forecourt to this building. The urban square accommodates the intersection of a new pedestrian link from the adjacent train station, via our site, to the nearby Lake. This newly created civic space will be activated with cafes and restaurants as well as the footfall generated by this new institution. The building is also a good urbane citizen by way of its sculptured base that provides weather protection to pedestrians in concert with the urban repair facilitated by new urban design and landscaping to the surrounding streets.

Key Facts

Status Concept Design
Value 0(m€)
Woods Bagot
www.woodsbagot.com

More projects by this architect

Shijiazhuang International Exhibition and Convention Centre

Xixi Wetland International Tourism Region Masterplan

Curtin Resources and Chemistry Precinct

University of Western Australia Business School

Qatar Science & Technology Park

Qatar Science and Technology Park

Australian Science and Maths School

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site