WAN Awards

SATURDAY 22 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
7800 Cesme, Cesme, Turkey 
Wednesday 04 Nov 2009
 
Emerging from the landscape 
 
EAA - Emre Arolat Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

EEA's new hotel designed to have minimal visual impact on its surroundings 

Cesme has reached an increasing summer population with tourist motivation of the last decade. This unpredictable growth, like all lately explored villages of Mediterranean and Aegean region, makes an inevitable transformation both sociologically and physically in Cesme. The Cesme 7800 project was developed throughout a design tendency which is posed problematic on the new identities and mass that grew out of this new situation, in the context of the effect on the existing structure.

The main mass has been made closer to the border of the road, so that the frontal large beach and the natural environment has been left as is, as far as possible. The linear block of 5 storeys has been transformed on both sides by an internal street, on which both vertical and horizontal circulation is organised. Instead of being a self-centralised and prominent visual structural form, attractive and awaiting to gain its power by this kind of attention, what is aimed in the project is a kind of structure that tends to hide behind the landscape layer which covers it and in this way choosees to get rid of all the burden of concepts that might be defined as style, taste and genre of architecture.

Two different blind systems were designed in order to prevent the north and the south facades that constitute the units’ point of view, from sunlight and wind. Both of these systems, which are as simplified as possible, became the most important elements of the exterior perception.

The units that located gradually on top of each other in the section create large garden terraces on both sides. The idea of making the building insignificant to the landscape layer which will be located on these gardens was considered at all stages as the main concern of the project. Instead of a conventional planning tendency on the interiors of the units, a quite transparent and flowing space plan was thought out.

Besides the social areas, there is located a single storey chain of units on the area between main mass and beach. All structural elements in this area are also covered with a regular landscape layer.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Emre Arolat Mimarlik Ltd. Sti.
www.emrearolat.com

More projects by this architect

Ipekyol Textile Factory

Zorlu Center

Tekfen Kağıthane Offices

Permak Yalikavak

Maslak No.1 Office Tower

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site