WAD 2014

FRIDAY 29 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
The Westin, Gurgaon, India 
Saturday 31 Oct 2009
 
An oasis amidst urban chaos 
 
Studio u+a 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

A controlled composition of forms and colours set on a busy city intersection 

The Westin Gurgaon is a 310 key, five star luxury business hotel scheduled for completion in 2010. The stand-alone site is located in the IT hub of Gurgaon, in close proximity to the Delhi – Jaipur Highway immediately to the north. The complex responds to its elongated site and to the sea of movement which surrounds it by offering an oasis of calm achieved through a composition of formal, spatial and material oppositions.

The north elevation, the public face of the hotel, is an arrangement of distinct architectural elements, which have been layered both horizontally and vertically. An elevated two storey open faced granite Loggia affords views from the street and from within, and contains a set of object buildings, housing the rhomboid All Day Restaurant in travertine, a cylindrical Front Office in hammered bronze, and rectilinear Function Room in green marble. Floating above the Loggia, on a recessed plenum of black granite, the asymmetrical convex curve of the 7-storey Guest Room Wing offers a contrast to the anchoring 2-storey base.

On the north face, the Guest Room Wing is fully glazed in floor to ceiling fritted glass, which vary in their degree of density in relation to their degree of solar exposure. At night, the luminous façade becomes a beacon, signifying the hotel in its urban setting. In contrast, the southern exposure of the Guest Wing is expressed as a solid sandstone façade penetrated with deeply punched openings.

Upon arrival into the glazed, double-height Lobby/ Lounge, the visitor transitions from the public face of the complex toward the inner sanctum of the generously landscaped Garden Court. Fully embraced by the concave form of the Guest Room Block, the central feature of the garden is an infinity edged fountain supported above battered stone spillway walls. Housing the Gymnasium and support areas, this form encloses the Swimming Pool areas further to the south as the zone of greatest privacy. Rising beyond the textured walls of the water table, the outward canting walls of a kidney shaped Signature Restaurant / Nightclub are shingled in sheets of smooth bronze.

Key Facts

Status Onsite
Value 0(m€)
Studio u+a Ltd
www.studioua.com

More projects by this architect

The Westin Gurgaon

Vatika City

Vatika Infotech City

 
Vola
ECOWAN