THONET

WEDNESDAY 1 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Urban Oasis – Times Square Hotel, New York, United States 
Friday 30 Oct 2009
 
De-sign of the times 
 
Copyright SPaN 2009 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Emerging NY firm re-imagines the urban hotel 

The project, a 55-storey hotel in Times Square comprised of a 3,500 sq ft ground floor restaurant, a 3,000 sq ft spa and gym facility, 540 rooms, and a 3,000 sq ft sky lounge.

Nature, as a literal and conceptual imperative, is integrated throughout the design to create a serene respite in the densest of urban fabrics. Architectural components embody nature in re-imagined forms, and extract its intrinsic productive beauty. Strategies emerge that contribute to unique spatial experiences and superior environmental quality. By exploring the juxtaposition with the surrounding urban context, a new adaptation of Nature lying between the natural and artificial, reveals the dynamic qualities of the site and imbues natural forms with new meaning.

Creating an oasis-like experience, a vast skylight in the lobby is layered with a screen of wood baguettes that integrates building systems and allows natural light to filter deep into the space. The recessed entry strengthens the street connection and overlapping zones of restaurant, bar, lounge and lobby encourage public interaction inside.

Reception is defined by an interior 'forest', which pulls guests from the busy street into a quiet garden that naturally filters indoor pollutants from the air. A digital canopy montages images of naturally occurring geometries with urban forms creating a visual interrogation of their presumed dichotomy.

The hotel rooms are conceived as being a retreat, a sanctuary within the forest - the bed and desk forming a tent encampment below a ceiling of super graphic natural forms, light filtering through window shears of organic cut out patterns.

The lights of Times Square encircle the rooftop Sky Lounge. A zone of mirrored ceiling panels extends natural light into the space, and a variegated wood 'trunk' encompasses the lounge core. The ceiling panels are laser cut with a foliated pattern, creating a stainless steel canopy of leaves at the top of the city, while reflecting the twinkling visage below.

Key Facts

Status Concept Design
Value 0(m€)
SPaN - Stonely Pelsinski architects Neukomm
www.span-ny.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site