WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Peninsular Offices and Park Inn Hotel, Manchester, United Kingdom

Friday 30 Oct 2009
 

Manser in Manchester

 
The Manser Practice 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

The Manser Practice complete new office block and hotel in Manchester's Green Quarter. 

The brief was to provide two landmark buildings at a major gateway into Manchester City Centre, a 252 bedroom hotel and a 150,000 sq ft office. The two buildings are accessed via a new plaza created off Cheetham Hill Road. The Park Inn hotel is a sleek black orthogonal building sitting adjacent to the office which has a contrasting curved façade which follows the sweep of Cheetham Hill Road and creates a dramatic statement at the edge of the site.

The site is adjacent to Manchester’s Green Quarter, just to the north of the city centre, in the immediate vicinity of the Manchester Evening News arena and Victoria station. It is bounded by Cheetham Hill Road to the west, the River Irk to the east and has a 12m drop across the site from Cheetham Hill Road down to the river. In response to the existing site topography, both buildings have basements beneath the plaza. In the case of the hotel this accommodates the kitchens and back of house areas at one level, with a new swimming pool and spa at ground level below that. Below the office reception are four floors of semi-basement car parking, accessed from Scotland Road.

The office building is clad in white glass curtain walling which contrasts and compliments the black of the hotel. The hotel and the office cores are clad in highly reflective polished black ceramic granite producing crisp clean lines and reflections which change throughout the day. At ground level both buildings are glazed front and back creating views through the buildings to the residential Green Quarter and beyond, reducing the visual barriers of the buildings from street level. The interiors of the Hotel have been designed in a light and modern style in bright colours to match the Park Inn branding.

The design addresses the existing topographical complexities of the site. The successful continuity of the two buildings has been achieved using a restrained pallet of materials and colours. The use of black ceramic granite on both hotel and offices creates a common language of materials between the two buildings whilst maintaining their individual aesthetic.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
The Manser Practice
www.manser.co.uk
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site