WAN Awards

MONDAY 24 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The Natural Science Centre, Bjerringbro, Denmark 
Friday 30 Oct 2009
 
The circle of life 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Cylindrical structure for new Natural Science Centre in Denmark 

Designed by young architecture studio NORD Architects, the new Natural Science Centre in Bjerringbro, Denmark, creates an inspired space for the enhancement of education within natural science.

Drawn as an iconographic light tower, the objective of the structure is to encourage interest in students of secondary and high school age on a national scale. Created for the Fonden Naturvidenskabernes Hus (Fund for the House of Natural Science), €6.2million were donated by Realdania, Viborg Kommune, Poul Due Jensens Fond and mfl.

The 2,560 sq m building is a monolithic cylinder generated in a series of geometrical transformations. Towards the exterior the building looks homogeneous with a façade cut in different ways by terraces, window openings and translucent openings. The façade is covered by u-glass profiles, that change character when weather and light conditions change. At night it is lit from the inside like a light tower on the seaside. Inside the building there are differentiated spatial experiences, flexible areas and internal connections. The Natural Science Center is placed on a hillside towards the north and it is the first thing you see when entering the city. On the large plot the “Natural Science Gardens” will be established as an external educational site open for the public.

“We are very proud of the result. It has become a very good story to tell that we as a young office in collaboration with the client and entrepreneur have delivered a building in time and within the budget. This center is an example of how to create a new type of institution aimed at the future need in terms of learning and innovating,” said Morten Rask Gregersen and Johannes Pedersen, partners in NORD Architects.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
NORD Architects
www.nord-web.dk

More projects by this architect

Marine Educational Centre

Urban Hospice

Maggie's Forth Valley

Natural Science Center

Healthcare Centre for cancer patients

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site