WAN Awards

SUNDAY 21 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Stockland Head Office, Sydney, Australia

Friday 30 Oct 2009
 

It was acceptable in the 80's...

 
Photography copyright John Gollings 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

BVN revamp brings Stockland HQ up to scratch 

The Stockland Head Office provides a headquarters for one of Australia’s largest, most diversified property groups. The project is located in one of Stockland’s existing property assets; an outdated 31 floor office tower designed and built in the 1980’s. The building was not considered as being representative of a new and modern work environment; its architecture was tired, its floor plates had a large central core and were vertically disconnected, its perimeter shape was octagonal, heavily articulated, and its environmental rating poor.

Locating the new head office in this building was seen as an extraordinary opportunity to demonstrate that the building could be ‘turned around’ to create a contemporary, engaging and sustainable new workplace. Stockland’s brief was to use the physical environment to unite the business.

The strategic design drivers for the work environment for the Stockland head office were unity, transparency, functionality, innovation and community. A vertical street underpins the workplace. This street is in the form of a void that winds its way up the building’s eastern side. The void contains stairs that spiral through the 8 floors, staggered in its vertical location to maximise the views between floors and provide a greater sense of connection. The void and stair not only provides a greater sense of physical connection, but becomes the symbolic connection of ‘one Stockland’. The void staggers and slips to create a whole series of different spaces, from double height to triple height, to small platforms, ledges and bridges – and opens out views and vistas through the space.

The intent was not to create one singular space, but a space with richness and complexity. As the idea developed it became more appropriate to think about in terms of a wonderful tree house; a space, and spaces that give one the sense of being perched on platforms and branches with a magical series of spaces and environments that surround. The workplace is the first in Australia to achieve a 6 Star Green Star Office Interiors rating.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
BVN Architecture
www.bvn.com.au

More projects by this architect

Ravenswood School for Girls

Challenger Workplace

Bendigo Bank

Latest Jobs in Sydney

Rail Architects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site