World Architecture Day 2014

WEDNESDAY 23 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Port of Portland Headquarters Building and Parking Garage 2 (HQP2), Portland, United States 
Friday 30 Oct 2009
 
High performance design comes to PDX 
 
ZGF Architects LLP 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

ZGF designed Port of Portland headquarters aims for LEED Gold 

The Port of Portland’s commitment to sustainable practices is showcased in its new Headquarters Building and Parking Garage 2 (HQP2), designed by ZGF Architects. Sustainable design was a critical driver, with LEED Gold Certification serving as a project goal. In addition, the building allows the Port to consolidate its workforce into one building, save operational costs and increase parking capacity at the Portland International Airport.

The new 205,000 GSF building consists of three floors of office space atop seven floors of parking. ZGF worked closely with the Port to develop new standards for an open office space plan in an effort to increase collaboration and foster a team environment. Cost-effective solutions were a primary concern, as well as telling the Port of Portland story through environmental graphics and artwork.

The metal and glass exterior of the building relates to the palate of materials used throughout the rest of the airport, as well as to materials common to aviation and marine vessels. The exterior of the new parking structure not covered by curtain wall is screened by vertical pieces of channel glass, maximising daylighting of the garage while unifying the office building and parking garage with glass elements that will glow with light at night.

The office floors make use of high-performance glazing on the north and south sides with appropriate external shading on the south to maximise daylighting and views for all the work spaces. Solar control on the south is provided by automatically controlled perforated horizontal blinds. The building also features a green roof, ground source and active radiant ceiling panel heating and cooling, an organic wastewater treatment system, water-efficient fixtures, low-VOC paints and materials, recycled content and regionally manufactured materials. The combined effect of the multitude of sustainable building practices and operations translates into a CO2 savings of 868 Metric Tons per year.

Key Facts

Status Concept Design
Value 0(m€)
ZGF Architects LLP
www.zgf.com

More projects by this architect

MolES Building, University of Washington

Federal Center South Redevelopment

University of Oregon John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes

John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes, Eugene

Indigo @ Twelve|West

Crown Center Square

 
ECOWAN