WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Banco Santander, Monterrey, Mexico

Tuesday 27 Oct 2009
 

Banking on a sustainable future

 
FXFOWLE Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

29/10/09 KRISTIAN, MONTERREY
EL DISENO DE LA TORRE ESTA EXCELENTE Y LOS JARDINES SE VEN PRECIOSOS OJALA QUE ESTE MAJESTUOSO PROYECTO TRAIGA MAS DENCIDAD DE RASCACIELOS AL CENTRO DE LA CIUDAD TENGO UNA PREGUNTA CUANTOS METROS VA A TENER DE ALTURA,GRACIAS POR ESTE PROYECTO EN MONTERREY.
<p>
THE DESIGN OF THE TOWER IS EXCELLENT AND BEAUTIFUL GARDENS SEEN THIS MAJESTIC OJALA DRAFT OF SKYSCRAPER DENCIDAD BRING MORE TO THE CENTER OF THE CITY HAVE A QUESTION WILL HAVE MANY FEET HIGH, THANKS FOR THIS PROJECT IN MONTERREY.
Click for more ...
 

Award Entry

FXFOWLE's design for new Santander HQ 

FXFOWLE’s conceptual approach to this new, 40-storey, Class-A office tower serves as an architectural embodiment of sustainability through its integration of nature and technology. Situated at the edge of historic center and within a corridor between the mountain peaks of Sierra Cerro de la Silla and Las Mitras, the design incorporates garden facades on the east and west faces of the tower.

This design element provides a 'dialogue of green' with the two mountain peaks and extends from the lower roofs to the building’s crown, where planted terraces and a topographical 'Sky Forest' inspired by the facades of the mountains allow for direct views to La Silla and the majestic landscape.

The garden facades also mitigate solar gain to the tower, a significant climactic condition of the site, and through a combination of measures intrinsic to the design and active systems strategies, the building is projected to use 35% less energy and 60% less water than current Class-A practices. Moreover, the immediate area lacks the density and character to support a coherent sense of place, with a noticeable lack of green space. The architect’s approach will offer a unique amenity to all office tower tenants: the ability to see sky and greenery directly outside their office windows.

The project has great potential to be an engine of urban regeneration due to the site’s prominence, the unrealised possibility of the surrounding neighbourhood, and the beneficial impact of the proposed program.

Key Facts

Status Concept Design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
FXFOWLE Architects
www.fxfowle.com

More projects by this architect

Museum of the Built Environment

HealthCare Chaplaincy

Greater Nodia Housing

Renaissance Tower

Museum of the Built Environment

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site