WAN Awards

FRIDAY 28 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Gentofte Hospital, Phase 1 extension, Gentofte, Denmark 
Thursday 22 Oct 2009
 
Open for operations 
 
Courtesy Gentofte Hospital 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

C. F. Møller designed hospital extension delivered on time and on budget 

Today (Thursday 22 October) marks the inauguration of Gentofte Hospital's new facilities, the first phase of C. F. Møller Architects' vision plan for the hospital. The new modern treatment wings, situated as cores to the existing facilities, ensure the future functionality and flexibility of Gentofte's unique historically and urbanistically integrated hospital complex.

Construction commenced in December 2006 and has completed on time and on budget. The new buildings total 14,000 sq m and house 24 new high-tech operation theatres, 16 intensive care units, 30 post-operation units, a new main entrance, a new café, several clinical facilities and out-patient departments as well as a new highly automated central sterile supply department. With the inauguration, Gentofte Hospital holds the region's largest operations capacity.

The new layout extends and transforms the urban hospital by inserting a new, modern core in the courtyards of the original figure-of-eight shaped complex, in the form of two atrium-buildings connected to the original buildings by enclosed walkways. To retain the clear character of the 1920's brick buildings of the complex, the new additions are light and transparent, with satinated glass facades.

Working with the principles of Healing Architecture, based on studies of the influence of the built environment on the hospital's users and patients, has resulted in ample use of daylight everywhere, well proportioned spaces and use of natural materials, as well as new qualities in the outdoor spaces. C. F. Møller Architects has also designed the landscape architecture of the green courtyards, now turned into car-free oases closely related to the indoor spaces.

Partner and Architect Klavs Hyttel explains: "By placing the new buildings as the logistical heart in the middle of the figure-eight layout, Gentofte Hospital is transformed from a labyrinthine structure into a welcoming and intelligible architecture, where the green courtyards' including and interesting interplay between indoor and outdoor guides you through to your destination."

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
C. F. MOLLER
www.cfmoller.com

More projects by this architect

Danish Meat Research Institute

Væksthusene i Botanisk Have, Aarhus Universitet

Nieuw Zuid Tower

Vendsyssel Hospital

New North Zealand Hospital

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site