WAN Awards

FRIDAY 21 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Sherbourne Park Pavilion, Toronto, Canada 
Thursday 22 Oct 2009
 
Toronto waterfront build underway 
 
Teeple Architects Inc. 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Construction now underway for Toronto's latest urban, waterfront revitalization project 

Sherbourne Park is built upon the abstraction of an iconic Canadian Great Lake landscape. Integral to the park is the Teeple Architects designed Pavilion. This 227sq m sculpturally shaped, zinc-clad structure will function both as an iconic moment in the park and as an abstracted arch that frames views to the lake. It will also serve as an urban connector that fuses the various elements of the park together. The Sherbourne Park Pavilion is an instrumental component of large scale initiatives to revitalize the City of Toronto’s waterfront.

The pavilion provides covered seating, washroom and changing facilities for the rink/water feature as well as a concession for food and beverages. It also houses the rink chiller and UV filtration equipment. It is designed as a year round facility to help activate the park at all times – splash pool in summer, rink in winter.

The pavilion presents a dualism. On the one hand, it can be read as an iconic form - an exciting sculpture that one experiences along the waterfront, and on the other, as an urban moment - a framed connection between the park and the lake. The pavilion sets out to demonstrate that striking sculptural form and good urban design are not antithetical especially with important civic monuments.

The pavilion’s environmental approach is two fold. It plays a key role in purifying the storm water from the adjacent area while displaying its return to the lake. It houses UV filtration equipment and interacts with the purified stream by bridging over it, affecting its course and creating ripples in the stream. It also uses this water as a medium to assist in heating and cooling the pavilion. The pavilion, largely through these energy efficiency measures will achieve LEED Gold status.

Key Facts

Status Construction
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Teeple Architects
www.teeplearch.com

More projects by this architect

OpArt

Langara College New Library + Classroom Building

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site