THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
House of Music, Aalborg, Denmark 
Wednesday 21 Oct 2009
 
Prix reveals House of Music plans 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

27/10/09 Tom, Minneapolis
A classic example of a building that has been successfully solved in plan and section that is still a visual mess.
27/10/09 Sy Auerbach, Chevy Chase, MD
Must the computer equiped gnereation of Architects display their "creativity" by designing every building with unnecessary twists, turns, slants, curves, and all that disturbing "shaping" which they deem to display their "talent".

It along with the need to compete for the " excessive height" award of the year is apalling.

If they put a pencil in their hand, they might "feel" what they're doing and straighten up and go right!
Click for more ...
 

Editorial

Ribbon cut for revised designs 

Wolf D. Prix, Design Principal and CEO of COOP HIMMELB(L)AU today presented the final scheme design for the House of Music during a press conference at the Utzon Centre in Aalborg, Denmark. In close collaboration with the builder, Fonden Musikkens Hus i Nordjylland the schematic design has been revised and finalized.

Modifications since the original layout was presented in September 2008 comprise, amongst others, the large stairs leading up to the façade of the house fronting Limfjorden. Instead, an open entrance at ground level has been created, located between the foyer and restaurant. Wolf D. Prix stated: “Supreme architecture is only achieved by continuously refining the fundamental architectural principles. Therefore, the architecture of the House of Music is a living and very dynamic process.”

COOP HIMMELB(L)AU won the design competition for the House of Music in 2003. The 17,744 sq m building will be used as both a cultural and an educational facility, designed to promote a synergy between its two functions. This is achieved by the orientation of public spaces both within and surrounding the building. Formal and informal encounters and exchanges are enabled via public spaces that are oriented towards the adjacent Culture Square and Fjord.

In total, four flexible halls provide the performance and education spaces, at their core is the Main Hall which seats 1,300 in a world-class acoustic environment. The classic shoebox formation allows optimum acoustics and sightlines within the space. The auditorium is intermittently permeated with views out to the public foyer further encouraging the social interaction of space.

Classical and Rhythmic Halls will be used predominantly for educational purposes but will occasionally open to the public. Again attention to acoustics has been paramount in their design with an economically sound box-in-box approach, the use of acoustic ledges and curtains to allow flexible noise absorption. A further 'Intimate Hall' provides accommodation for an audience of up to 300 visitors for multiple types of performances and is also intended as the principal practice room for the Aalborg Symphony Orchestra.

A typically dramatic exterior is created in Prix' design. The use of bold concrete forms is reminiscent of the architect's award winning design for Central Los Angeles High School #9. The House of Music structure is broken down both physically and symbolically by circular perforations affording a tension between the public and the private which acts to encourage interest.

Now that the design has been finalised the projected schedule will see completion in 2012.

Key Facts

Status Design
Value 0(m€)
Add your name to this project
COOP HIMMELB(L)AU Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH
www.coop-himmelblau.at

More projects by this architect

House of Music

Dawang Mountain Resort

Silk Leaf Stadium

Busan Cinema Center

Martin Luther Church

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site