WAD 2014

WEDNESDAY 23 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Apartment revitalisation, Belo Horizonte - MG, Brazil 
Friday 02 Oct 2009
 
Project works the essence of living 
 
Ulisses Morato 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Minimalist composition for function, comfort and aesthetics 

The predominant idea of this project, signed by Ulisses Morato, is the architecture of the essential, i.e., architecture associated to a minimum intervention with the maximum visual and functional impacts. The functionality here is translated into ample spaces with generous circulation, reduced furniture with rational distribution and materials that facilitate daily maintenance of the apartment.

The comfort was guaranteed by the excellent ergonomics of the furniture, the mildness of colours, the efficient artificial illumination, associated to the good conditions of natural illumination and ventilation.

Ornaments and works of art gain visual strength due to the large empty spaces that surround them and to the predominant white background. The revitalization of the apartment comprised the architectonic and decorative elements into a single project: re-structuration of layout, design of furniture, specification of ornaments, Persian blinds, curtains, lamps and finishing materials. This process was important to guarantee the final balance among all elements that compose the environments. The floor in marble received a new polishing, the walls gained new colours and the ceiling was lowered with cardboard plaster plates in order to receive new illumination. The lights mark the circulation axles, distinguish the works of art and ornaments, and allow the residents to have innumerable scenarios to be used by them.

With the 'clean modification' spirit, only the wall that separated the elevator hall from the living-room was demolished. In the remaining space, a thin plaster plate detached from the ceiling was inserted with light spots that stand out towards the living-room. This resource enabled the valorization of the main access, “conducting” and “welcoming” the people that arrive at the apartment.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Morato Arquitetura
www.moratoarquitetura.com.br/

More projects by this architect

House in Nova Lima – MG

 
ECOWAN