WAN Awards

FRIDAY 26 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Vivaldi Tower, Amsterdam, Netherlands

Wednesday 30 Sep 2009
 

Foster goes Dutch...

 
images by Nigel Young / Foster + Partners 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

A new HQ building for global auditing firm 

The headquarters building for Ernst & Young is located at the gateway to the Vivaldi-park area of the new Zuidas district, south of Amsterdam. Commissioned by ING, the tower establishes a landmark on the route into the city with its diagrid façade. The 24-storey building is divided into two twelve metre-wide column free towers with open, flexible floor plates. The blocks are staggered in plan to admit as much natural light as possible and to make the most of the northerly city views. The northern façade is fully glazed, while partial thirty per cent glazing to the east, west and south limits solar gain. Combined with ground water storage to further save on energy for cooling, the overall environmental strategy is highly efficient.

Linked by a shared transparent core, the offices are serviced by double-height meeting spaces and light-filled social spaces allowing communication between different floors. The structural steel diagrid is clad in silver aluminium and is offset by opaque black panels, which reduce the definition of the individual floor levels. This lattice scales the entire 87-metre high facade and gives the building its identity. At the base of the building the height of the diagrid creates a triple-storey lobby space, while at the top of each tower north and south-facing terraces are set into the structure.

Ten per cent more efficient than the target Dutch environmental standards, the towers are approached via a water-court with an ecological pond beneath an overhanging canopy. Defining the relationship between public and private, this space houses the social functions, such as staff restaurant, terrace, auditorium and bar, clustered around the water-court. Coupled with a green roof on the restaurant building, the pond has an important environmental contribution. 65 per cent of rainwater is retained on site while the run-off feeds into the Amsterdam canal system to control water levels following peak rainfall. The pond is naturally cleansed by a planted biotope of reeds, water lilies and grasses.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Foster + Partners
www.fosterandpartners.com

More projects by this architect

Mexico City International Airport

RMK Headquarters

Yacht Club de Monaco

Hankook Technodome

30 St Mary Axe

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site