World Architecture Day 2014

SATURDAY 19 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Springfield Tower, Springfield, Australia 
Wednesday 30 Sep 2009
 
First off the blocks 
 
copyright: Haysom Architects, all images by Scott Burrows 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Haysom Architects kick starts the emerging CBD of Springfield 

The prime requirement of the Springfield Tower was that it be a sustainable signature building that would encourage urban growth for future stages of the CBD. In other words, it had to set an example.

A ten-storey, 10,087 sq m building is a gateway setting a precedent for future commercial buildings and urban spaces in Greater Springfield. This required its ground floor areas to be more permeable than usual to encourage future connections.

The building’s offset core provides protection from the Western sun and frames a naturally ventilated lobby space accessed from the lifts at each level. Rejecting the old model of a centre core office block has allowed the building to have a slender footprint maximising penetration of natural light into the building and reducing the demand for artificial light. An added benefit is the provision of a visual connection to the outdoors.

To enhance this experience further a naturally ventilated vertical space enclosed and protected with woven mesh allows vertical connection to the building’s floors. Incorporating casual meeting spaces, the atrium’s open lobbies, stairs and informal meeting areas create opportunities for people to interact.

Springfield Tower has been designed to achieve 4 star Green Star Office Design v2 rating. The building successfully delivers a sustainable workplace through passive and interactive systems and technologies. 25% of the building is naturally ventilated and coupled with external sun shading, requires a small air handling system, and fewer light fittings, thus reducing energy requirements. Harvested rainwater from the roof is stored in the car park for reuse in irrigation and flushing toilets.

Springfield Tower provides a flexible, efficient and enjoyable working environment that responds to the recent changes in workplace architecture. Office space on each level is north-east facing, open plan, with multi-zoned air-conditioning. Each tenancy has excellent natural light via extensive glazing incorporating sun shading to reduce solar heat gain and control glare.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Haysom Architects Pty Ltd
www.haysomarchitects.com.au
 
ECOWAN