WAN Awards

SATURDAY 22 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Palestra, London, United Kingdom 
Tuesday 29 Sep 2009
 
Alsop does the business 
 
Alsop Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

A significant addition to South London's commercial office market 

The 295,000 sq ft (net internal area) / 405,000 (gross internal area) speculative development for Blackfriars Investments Limited and Royal London Asset Management is located on Blackfriars Road directly opposite the new Southwark underground station. The building’s bold architecture is seen as an expression of the developer’s confidence in both the scheme itself and in the South central market as an important new business location in central London.

With large, virtually column-free, flexible floor plates capable of subdivision, the building provides twelve floors of high quality contemporary commercial office space in a distinctive building in an acknowledged emerging business location. The ground floor retail and 5th and 6th floors were pre-let to The London Development Agency twelve months prior to the building’s completion and were occupied in September 2006. The remainder of the building was occupied by Transport for London at the end of 2007.

With its use of colour, retail pod at ground floor and distinctive floating block design, the Palestra building pioneers a new approach to commercial office design and symbolises a commercial renaissance of London’s south central business district.

The Architect says of the building; "A commercial brief need not negate the creation of a building enjoyable for passers-by. I am confident that Palestra will prove an enhancement to Blackfriars bridge road and be a fitting landmark for this part of the city."

The design is characterised by three separate volumes stacked on top of each other to break down the mass of the building and relate it to its surroundings. All three volumes differ in size, proportion, orientation and appearance yet are unified by the same architectural language. The lower tilted ‘ground-scraping’ slab lifts up towards the west cantilevering six meters above the pavement to create a dynamic building entrance and public space.

Visitors approaching the building will enter directly under the inclined soffit into an attractive reception complete with art wall, coloured glass cladding to stair core and a specially designed tilted reception desk. A key feature of the ground floor is the extraordinary pod shaped retail unit that has been let by the London Development Agency for public exhibition space. Lift lobbies adjacent to reception provide ready access to the eleven (twelve floors include the ground floor) upper office floors.

The building is clad in a glazed curtain walling system treated with a random pattern of coloured ceramic frit and solid panels to achieve a patchwork effect of colour giving scale and texture to the facade.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
ALSOP
www.alsoparchitects.com

Latest Jobs in London

Director of The Architecture Foundation

Project Architect

Qualified Architects.

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site