WAD 2014

WEDNESDAY 23 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Kunsthaus Zürich, Zurich, Switzerland 
Tuesday 29 Sep 2009
 
Kunsthaus Zürich extension cut-to-fit 
 
© David Chipperfield Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Chipperfield's revised design scaled back in line with jury's recommendations 

Design development of David Chipperfield's Kunsthaus Zürich extension has completed leading to a more appropriately scaled building based on jury recommendations. Having won the competition in December last year the design has been developed to function within its urban context and throughout its internal organisation. The revision comprises a managed reduction of the building’s volume, a more precise location on Heimplatz, greater openness to the extension’s surroundings on all four sides, and an improved art garden.

Despite the changes the basic architectural concept remains intact. The form appears in scale with a 6% smaller footprint and above ground volume, now totalling 79,000 m3. The planned breadth of the building has also been reduced, in this case by 2.8 m; and the corresponding enlargement of the walkways running along its sides has eased pressure on the structure’s exterior space, in particular along Kantonsschulstrasse and Rämistrasse.

Other changes show two main entrances and two large side entrances allowing access on all four sides. The central hall has been cut down in size, further exhibition space reduced and workshops re-dimensioned, although the bulk of exhibition space and the banquet hall remain intact.

A lower location for the delivery area has allowed the garden level to be sunk. A single-run stairway now suffices to connect the garden to the hall, and to enhance the optical dialogue between inside and outside – on the side facing the cantonal school as well as that turned toward the existing Kunsthaus. The new design will make it possible to integrate the inventoried grounds of the old cantonal school in the green space planned for the Kunsthaus extension. The garden thus takes on the function of a hub, organically connecting the Niederdorf neighbourhood and Heimplatz itself with the university district further up the slope.

Kunsthaus Zürich will celebrate its 100 years at the Heimplatz next year and the approval of the plans would be very significant in the gallery's timeline. The future of the extension's plans, however, still remains unsure with further development needed to put the project forward to the Swiss parliament. Additional funding for the approximate €119million project is also still being sought in loans, private investments and grants but if all continues as planned the project will complete in 2015.

Key Facts

Status Design development
Value 119(m€)
David Chipperfield Architects
www.davidchipperfield.com

More projects by this architect

Nobel Center

Museo Jumex

Canada Water Tower

Praemium Imperiale: David Chipperfield

Saint Louis Museum of Art

BOM SUCESSO - Architecture Resort

Common Ground exhibition winners announced

Musee des Beaux-Arts

Waterloo Redevelopment

Neue Nationalgalerie Restoration

Turner Contemporary Gallery

Museum Folkwang

St. Louis Art Museum Expansion, St. Louis

Saint Louis Art Museum expansion

Kaufhaus Tyrol

Townhouse O-10

Fundación/Colección Jumex

Anchorage Museum

The Hepworth Wakefield

Neues Museum

Café Royal Hotel

Master Site Plan Menil Collection

Ninetree Village and Liangzhu Culture Museum

Am Kupfergraben 10

Kivik Pavilion 2008

David Chipperfield Lecture

HEC School of Management

BBC Scotland

Segovia masterplan

Saint Louis Art Museum

Stirling Prize Winner

University Hospital of Santa Chiara

James Simon Gallery

Peek & Cloppenburg flagship store

Peek & Cloppenburg store

The Adolf Würth Cultural & Congress Centre

Museum of Modern Literature

Figge Art Museum

One Museum Place

Edificio Veles e Vents

America’s Cup Pavilion

Estepona Theatre

 
ECOWAN