THONET

THURSDAY 2 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
David L. Lawrence Convention Center, Pittsburgh, United States 
Thursday 24 Sep 2009
 
Viñoly sets stage for G-20 summit 
 
Copyright Roman Vinoly 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

David L. Lawrence Convention Center hosts world leaders' economy talks 

Rafael Viñoly's David L. Lawrence Convention Center (DLLCC) in Pittsburgh, PA, is centre stage today and tomorrow as President Barack Obama hosts the G-20 Leaders' Pittsburgh Summit on Finance for 2009.

Completing in 2003 the DLLCC was the first and largest Gold LEED-Certified convention center with a square footage of 1.45 million. Its design takes inspiration from the historic suspension bridges that span the Allegheny River adjacent to the riverfront site and provides the latest chapter in Pittsburghs long history of engineering and technological innovations. This unique steel cable structure made possible a naturally-lit and column-free, 250,000 sq ft exhibition hall.

With energy conservation at the forefront, the Convention Center was built on the brownfield site of the building it replaced. This reduced the need for a new infrastructure system and made use of the existing public transit accessibility by light-rail, water and bus. Ten percent of the buildings materials are recycled, with over 95% of the demolition waste from the original Center crushed and used as infill, and 50% of the new materials produced within 500 miles of Pittsburgh.

An on-site water reclamation plant recycles waste water from sinks, drinking fountains and faucets. The landscaping is indigenous to southwestern Pennsylvania, eliminating the need for irrigation. An aquifer, located 50 feet beneath the Center, provides make-up water for the buildings cooling towers, which reduces the use of the Citys water supply.

Natural light is in abundance, unusual in a building of this typology, and over 75% of the entire building is naturally lit. The building is designed with a natural ventilation system, the form and profile of the roof encouraging the cool air from the Allegheny to sweep through and ventilate the building.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Wid Chapman Architects
www.widchapman.com

More projects by this architect

Mathematical Institute, University of Oxford

Clyde F. Barker Penn Transplant House

Translational Research Center

Ray and Dagmar Dolby Regeneration Medicine Building, UCSF

Battersea Power Station

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site