WAD 2014

SUNDAY 21 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
DnB Nor bank headquarters, Oslo, Norway 
Thursday 17 Sep 2009
 
Building the picture 
 
MVRDV 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Pixelated design for DnB NOR headquarters enters main construction phase 

Foundations up to basement level are now complete at the main building of the new DnB NOR headquarters in Norway. The new headquarter cluster with a total surface of 80,000 sq m, is developed by the Norwegian Oslo S Utvikling (OSU), and its pixelated central building, designed by MVRDV with 17 floors and a surface of 36,500 sq m, is due to be completed in 2012.

In 2003, MVRDV, together with Norwegian firms Dark and a-lab, won the competition for the Bjørvika waterfront development and designed a dense urban master plan along Nyland Allé, the Oslo Barcode, that will be developed and realised by OSU in phases.

The project combines Norwegian bank DnB NOR's twenty offices into a new cluster of three volumes with a common basement and a 3,000m2 underground concourse interlinking the three buildings of the bank.

The project aims to create synergy and identity for the firm translating social and democratic culture into the design and making the space an enviable working facility. MVRDV's building is conceived as a steel ‘rack’ which permits adaptation to the flexible nature of the organisation. The steel rack is wrapped in a stone skin, which adopts Norwegian environmental standards. It appears as a rock, a strong shape within the boundaries of the Barcode. The niches of this rock provide space for vegetation growth: the positioning of the pixels creates roof gardens or outside areas for every floor.

The generic office floors which provide more than 2,000 flexible working spaces recline and are recessed in various places to reflect the urban context and to create communal indoor and outdoor areas and outstanding daylight conditions. At street level the building volume is opened by sheltered entrance zones, and intersected by a public passage leading to the Oslo Central Station. The pixelated design allows this specific response whilst being highly efficient and flexible. As a result, every floor of the building is both unique and generic: the pixelated volume makes the generic specific.

Additional facilities include a panoramic 140 seat canteen on the top level, an executive lounge with a view over the fjord, a board room, in the heart of the volume, DnB NOR’s trading room with 250 work stations, and the main entrance with a reception and access to the concourse. These collective elements are connected by a staggered continuous internal route of terraces, encouraging informal meetings and communication between employees and a series of wooden stairs and bridges allows travel between levels.

Key Facts

Status In construction
Value 0(m€)
MVRDV
www.mvrdv.nl

More projects by this architect

Serp & Molot Masterplan

Collection Building, Museum Boijmans Van Beuningen

Emmen Urban Hybrid

Madla-Revheim Masterplan

Glass Farm Schijndel

Book Mountain

Peruri 88

The Cloud

Alphabet Building

China Comic and Animation Museum

Dijon Mustard Laboratory

Balancing Barn

Balancing Barn

Pushed Slab

Rotterdam Market Hall

Celosia

Almere Vision 2030

Almere Olympiaquarter

Book Mountain

Balancing Barn

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site