WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Centre for Systems Biology, University of Edinburgh, Edinburgh, United Kingdom 
Thursday 17 Sep 2009
 
Gestation completes for Biology Building 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

First phase of Edinburgh University building program completes 

A 'quietly confident' design has seen fruition as the new home for the Centre for Systems Biology on the University of Edinburgh’s King’s Buildings campus. Designed by Holmes, the 3-storey Waddington Building, provides 1,600 sq m of laboratory, office and ancillary spaces.

Natural light is injected through the inclusion of floor to ceiling windows which give views onto landscaped gardens. The building has been designed as extremely energy-efficient being highly-insulated with construction detailing to minimise air permeability and thermal bridging, using low energy lighting to supplement the natural light via integration of lighting control software, connecting to the campus combined heat and power (CHP) system.

There are two distinct zones located on either side of a central circulation spine - laboratories on one side and offices on the other. A key element of the brief was the interface with the Rutherford building, nurturing and supporting communication between the two facilities. Staff are provided opportunities to meet and chat informally at both specially conceived ‘play spaces’ and informal ‘eddy’ points on the circulation routes.

Externally, the building exudes a quiet confidence through appropriate scale and massing and a simple grid fenestration which sits comfortably alongside the existing Rutherford Building.

Holmes partner Allan Quinn said: “Holmes responded to the challenges of the brief, in terms of site constraints, technical requirements and linkage with existing buildings, by conceiving a simple and confident design – elegant, appropriate and sustainable.”

The Waddington building was commissioned by the University of Edinburgh in 2006 and represents the first phase of a possible two-phase building programme by the School of Biological Sciences. Holmes was appointed after its successful completion of the redevelopment and refurbishment of the adjacent Daniel Rutherford building.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Holmes
www.holmespartnership.com

More projects by this architect

Marischal College

Renfrew Health and Social Work Centre

Fraser Suites

HMP Low Moss

Golden Jubilee National Hospital Entrance and Reception

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site