World Architecture Day 2014

THURSDAY 17 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
School of Architecture, Urban Design & Landscape Architecture, CCNY, New York, United States 
Thursday 17 Sep 2009
 
Viñoly's school for architecture completes 
 
"© Bruce Damonte Photography 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

22/09/09 Seymour Auerbach, F.A.I.A., CHEVY CHASE, MD
the main body of this building seems modest and what the program probably suggested as the CLIENT'S NEEDS. But Vinoly just couldn't confine his design to those needs. He just had to do some razzle-dazzle. So he played his usual game/design with the atrium stairs, etc. Not much different from what any of our present "Self-Expressionist Architects" would do. They all ought to come of their personal expressiveness and see what they can do in a direct – and beautfully expressive – architectural renderring of the client's needs!
Click for more ...
 

City College of New York has a new inspirational tool 

Officially opening yesterday was Rafael Viñoly Architects' remodelled School of Architecture, Urban Design and Landscape Architecture at City College of New York.

Having worked successfully on previous projects for the City University of New York (CUNY) system, Rafael Viñoly Architects PC was chosen to design, construct and select the site for this new CCNY building. The firm explored a variety of relocation sites and renovation options before determining that overhauling an existing structure – a five-storey, modernist glass-block building designed and constructed as a library in the late 1950’s – would be most conducive to the college’s needs. RVA gut-renovated the poorly maintained building, preserving only the structure of reinforced concrete columns and floor slabs.

The renovation has provided a 135,000 sq ft facility housing administrative offices, classrooms of varying sizes, an exhibition space, an architectural library, design studios, faculty offices, a model shop, mechanical rooms, a rooftop open-air amphitheatre and a separate facility for the City College Architectural Centre - an outreach group that provides advocacy and planning and design assistance to community organizations.

The new structure is highlighted by its central atrium, which allows daylight to illuminate the building from the roof down to the ground floor. The atrium features an intersecting series of steel staircases and pedestrian bridges, facilitating circulation throughout the building and establishing connectivity and sightlines between floors. The striking walkway system promotes interactivity and spontaneous encounters among students and faculty. Additionally, partial mezzanine levels are inserted above the studio floors to provide space for faculty offices. These offices look over the open-plan design studios through interior glazing to a space along the building’s perimeter that maximizes daylight in the studio areas. The corridors on the studio levels are wide, double-height areas that accommodate lounges for informal discussion, while narrower balconies overlook these lounges and provide circulation on the office levels. In what has become a trademark of Rafael Viñoly Architects’ institutional and educational projects, this layout promotes interaction and fluidity of movement through innovative design solutions.

The building’s exterior is clad in pre-cast concrete, with deep shelf-like openings that on installation will feature aluminum sun-shading louvers. Oriented vertically on the east and west facades, and horizontally on the south façade, the louvers are designed to balance outward views with maximum shading to reduce heat gain to the interiors. On the roof, an open-air amphitheater overhangs the atrium, with a full-height clerestory around three sides that admits natural light into the building. The amphitheater provides additional teaching and program space, with wide, unobstructed views to the south over Central Park and the skyline of Midtown Manhattan. This south-facing orientation also reduces direct sun exposure and thermal heat gain on the clerestory glass, even as the auditorium’s contoured underside creates a funnel to scoop natural light down into the atrium. On the building’s periphery, Landscape Architect Lee Weintraub’s design accentuates the main entrance, creating another accessible congregation point for students.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Wid Chapman Architects
www.widchapman.com

More projects by this architect

Mathematical Institute, University of Oxford

Clyde F. Barker Penn Transplant House

Translational Research Center

Ray and Dagmar Dolby Regeneration Medicine Building, UCSF

Battersea Power Station

More Projects

 
ECOWAN