THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Oxford Circus Streetscape Improvements, London, United Kingdom 
Friday 04 Sep 2009
 
Redesigning the circus 
 
copyright: Atkins 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

08/03/10 Abal, London
I think the price of this project in excess of 5 million pounds is very high, infact it seems like a scam. Taxpayers money it seems grows on trees.
 

Award Entry

Atkins make improvements to London's busiest streetscape 

In 2007 Atkins was commissioned to design the £3.5 million scheme at Oxford Circus. The aim of the scheme is to reduce pedestrian overcrowding and improve the public realm without a negative impact on vehicle traffic flows, especially buses. Oxford Circus has the highest pedestrian volumes recorded anywhere in London.

At the busiest times, over 40,000 pedestrians and 2000 vehicles per hour pass through the junction. The improvements will transform this iconic London space by improving convenience and safety for all visitors to Oxford Circus, and providing a distinctive sense of place. The footways are to be widened through a combination of reducing the widths of central islands and alterations to kerblines, which together with clutter reduction will increase effective footway space by approximately 60%.

Pedestrian congestion will be eased, particularly at crossing points, by a combination of the introduction of landmark diagonal crossings, adjusted desire lines and the removal of street clutter. The hard landscape will feature a concentric circular paving pattern to reflect the Circus. Paving on the Regent Street approaches will ultimately be in York stone and Oxford Street in grey granite flagstones. The concentric sett module paving at the junction re-establishing the circularity of the Circus will be a mix reflecting the colours of the stones on the approaches in greys and buffs.

Enhancements to existing street lighting with building fixed public highway and building illumination fittings will reduce street clutter and further improve the attractiveness of the environment and public safety.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Atkins
www.atkinsglobal.com

More projects by this architect

Innovation Centre & Campus Hub, University of Edinburgh

Window of Guangzhou

Asia Aerospace City

Cloud Computing Park

Alila Jabal Akhdar

More Projects

Latest Jobs in London

Qualified Architects.

Senior Interior Designer

Senior Project Architect - Studio Manager

Marketing and Submissions Coordinator

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site