THONET

SUNDAY 26 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Seattle Art Museum Olympic Sculpture Park, Seattle, Washington, United States 
Tuesday 01 Sep 2009
 
Transforming an urban brownfield 
 
Paul Warchol 
 
WAN AWARDS
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Weiss/Manfredi creates a new landscape for art that reconnects Seattle to the waterfront 

Emblematic of many post industrial cities, Seattle is disconnected from its waterfront by transportation infrastructure. The site of the Seattle Art Museum’s Olympic Sculpture Park, an 8.5-acre former industrial site sliced into three separate parcels by train tracks and a four lane arterial road, overlooks Elliott Bay in Puget Sound. The design, a continuous constructed landscape for art, rises over the existing infrastructure to reconnect the urban core to the revitalized waterfront.

This landscaped surface, an uninterrupted Z–shaped “green” platform, descends 40 feet from the city to the water, capitalizing on views of the skyline and Elliott Bay. An exhibition pavilion provides space for art, performances, and educational programming. From this pavilion, the pedestrian route descends to the water, linking three new archetypal landscapes of the northwest: a dense temperate evergreen forest, a deciduous forest, and a shoreline garden with aquatic terraces that form a regenerative underwater habitat for fish and plant life.

The Olympic Sculpture Park rethinks the conventions of the typical sculpture park, providing a dynamic and evolving setting for art. As a landscape for art, the Olympic Sculpture Park extends the experience of viewing modern and contemporary works beyond the museum walls. Illuminating the power of an invented landscape to create connections between art and ecology, city and waterfront, the deliberately open-ended design invites new interpretations of art, ecology, and urban engagement.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Weiss/Manfredi
www.weissmanfredi.com

More projects by this architect

Novartis Office Building and Visitor Reception

Hunter’s Point South Waterfront Park

The Diana Center, Barnard College

Wandering Ecologies: Lower Don Lands

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site