THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Extension of the Ars Electronica Center Linz, Linz, Austria 
Tuesday 01 Sep 2009
 
Museum of the future 
 
Treusch architecture Photo: Rupert Steiner 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Pedestrianisation of existing center 

The main thought behind the design has been to create a sculptured building with a structure totally accessible by foot, and therefore an exciting experience within itself. The existing Ars Electronica Center and the new extension are connected to form one unit to be perceived as an ensemble. The crystal-like appearance generates a homogeneous interaction with its surroundings, at the same time becoming a distinctive landmark.

The urban concept is based on the principle of dialogue between architecture and environment with due consideration to important factors, such as preserving the view across the River Danube and protecting the surrounding historic buildings, in order to create an attractive ambience.

The generously-sized presentation & activity area – the main deck – is at the heart of the Center and provides open-air exhibition facilities. It nestles between the River Danube and the historic buildings on the one hand and the new Ars Electronica Center on the other.

Wide steps leading to the upper deck provide seating for open-air theatre and film presentations. The double glass facade, partly transparent and partly translucent, can be illuminated by LED technology installed in the space between the two layers of the façade, each element can be individually controlled, with colour and brightness/intensity infinitely variable.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Add your name to this project
Treusch architecture ZT GmbH
www.treusch.at
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site