THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Changi International Airport Terminal 3, Singapore, Singapore 
Tuesday 01 Sep 2009
 
A Singaporean ‘sense of place’ 
 
Woodhead Pty Ltd 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Woodhead captures the ‘essence’ of Singapore with new interior architecture for Changi Airport Terminal 3 

Woodhead has completed the interior architecture for the new Terminal 3 at Changi International Airport, Singapore. The 380,000sqm terminal is a seven-storey building, including three below and four above ground levels; L1 Arrivals, L2 Departures, L3 Landside Retail Mezzanine and L4 Viewing Platform.

The interior planning includes 25,000 sq m of floorspace for 100+ retail stores, 30+ food and beverage and 20+ service concessions. A compact single shopping street layout improves the visibility of the retail outlets enhanced by the application of simple clear super graphics and way-finding signage design.

Four guiding design principles were implemented to carryout the design concept; clarity, natural light, external views, maintainability. These elements are addressed as such: For clarity the passenger journey through Terminal 3 is simple and natural. Minimal signage is required due to easy orientation via textures, materials, and subtle architectural cues. The design for the interior architecture has maximised the application of natural light available through the skylight roof structure. External views are prominent throughout where passengers have extensive visual access to the external landscape, including the take-off and landing of aircraft, contributing to the terminal’s ‘total journey experience’ and overall sense of openness. Terminal 3 is designed for ease of maintenance, from materials finishes to furniture selection.

The interior architecture of Terminal 3 is characterised by a Singaporean ‘sense of place’. Visitors to the Arrivals and Departure halls are greeted by spectacular crystal cascade waterfalls and vertical ‘green wall’ garden spanning 300 metres along the main building, reflecting the tropical lush Singaporean landscape.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Woodhead
www.woodhead.com.au

More projects by this architect

Fujitsu Head Office

Adelaide Central Bus Station

Royal Women's Hospital

Elder Conservatorium of Music

Edith Cowan University Lecture Theatre

Australian Tropical Forest Institute

Latest Jobs in Singapore

Senior Design Architect/ Design Leader

Senior Associate - Rail Architect

Architectural Designers

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site