WAN Awards

TUESDAY 25 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Sany Centers, Various, China 
Monday 31 Aug 2009
 
Sustainable master planning 
 
Copyright (c) 2008 Perkins+Will, Inc. All rights reserved 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

09/09/09 tiedyeemtf, philly
Are you serious???? People really pay for this home???..Looks more like a piece of broken glass.
 

Award Entry

Six designs for mixed-use manufacturing centers 

The Sany Heavy Industry Company approached Perkins+Will to design six mixed-use master plans for sites across three continents, including four in Sany's native China. The client's brief detailed millions of sq m of housing, research, office, and manufacturing program, and defined qualitative aspects they wanted to achieve: a memorable visitor experience, a high quality of life for their workers, and efficiency in their manufacturing process.

Perkins+Will transformed the client's brief through a deeply collaborative exercise between architecture, urban design, and landscape architecture into holistic proposals wherein building design and expression are inseparable from urban design and landscape.

Critical to the design process was intertwining sustainable strategies and interdisciplinary collaboration. Early on, an umbrella goal was established: the campuses should exist in harmony with nature. By following this concept through each discipline, wetlands were created and preserved, sensitive watersheds protected, buildings sited for optimal solar orientation and community interaction, and a distinctive brand image defined for Sany, while providing for exponential growth in their manufacturing base.

The Beijing campus provides a key example. An interactive dialogue generated the concept of a design framework around a performance landscape. The final scheme distilled this into a series of green infrastructure ribbons that tie the site's districts together. Each has a core function: stormwater management, recreation, utilities, ceremonial movement, and one devoted to green roofed exhibition and visitor interface areas. Together they create a connective tissue that unifies the campus.

By approaching large problems in this way, big steps can leave smaller footprints.

Key Facts

Status Various stages of planning / construction
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Perkins + Will
www.perkinswill.com

More projects by this architect

Science Town at King Abdullah University of Science and Technology

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site