WAN Awards

SATURDAY 29 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Merrylee Primary School, Glasgow, United Kingdom 
Thursday 23 Jul 2009
 
'Amazing' new primary school 
 
Austin-Smith:Lord 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Austin-Smith:Lord design receives high praise from community 

Merrylee Primary School, a new £7m school in Glasgow’s Southside designed by Austin-Smith:Lord for Glasgow City Council, has recently completed and has received high praise from the local community and its headteacher.

Boasting an impressive array of sustainability and design features, the building form was conceived in response to the formal neighbourhood grid and to address the existing Our Lady of the Annunciation Primary School to the west of the site. Rather than resort to the usual physical security barriers associated with many schools of today, the building has been designed as an integral part of the local environment and community.

Merrylee’s head teacher Liz Mahindru said: “The reaction from the children and the whole community has been fantastic. It is a place everyone is proud of and a facility I never imagined would be available. On paper it looked incredible, but the reality is even more amazing."

The new school was designed using sustainable maintenance-light construction methods that cost no more than traditional construction. Energy and cost-saving methods included: using 10% of materials from recycled sources including recycled newspapers to fill wall cavities, orientating the building to make best use of natural light, using natural ventilation and stack ventilation chimneys for every classroom, using certified timber throughout the building and materials with low VOC emissions for the internal finishes.

Following a series of discussions, Scottish Power agreed to provide part funding for a wind turbine which provides up to 12% of the building’s total power consumption. This was matched by funding from Glasgow City Council and the Energy Savings Trust. A dedicated eco-classroom space, looking towards the turbine, provides a facility for school sustainability projects. A unique outdoor ‘urban jungle’ play area, designed in consultation with the Forestry Commission, Merrylee School’s Environmental Committee and Parent Council and the Land and Environmental Services department of Glasgow City Council, features a suspension bridge, a large felled tree with cargo net for climbing, barrel dens, log seats and benches.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Austin-Smith:Lord
www.austinsmithlord.com

More projects by this architect

Liverpool Central Library

Clyde Gate

Tullis Street Memorial Garden

Miigdale Community Hospital

New Prospect House

University of Wales Institute School of Management building

Gravity

Distillery for Diageo

Three Piccadilly Place

Bakery Works Project

Guildford Arts Venue

Peoples History Museum

Paradise Street Development Area

The National Museum of Information Technology

Bluecoats Arts Centre

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site