THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Workspace Saegeling Medizintechnik, Heidenau near Dresden, Saxony, Germany 
Tuesday 21 Jul 2009
 
Green space 
 
©Copyright by Gerd Priebe Architects & Consultants 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

First German certificates awarded for sustainable buildings 

The first certificates for sustainable buildings have been awarded by the German Sustainable Building Council following the certificate's launch in January.

Among the recipients, and receiving the bronze award are Gerd Priebe Architects & Consultants with their recently completed workspace at Saegeling Medizintechnik.

The certificates are awarded based on ecological quality, economical quality, socio-cultural and functional quality technical quality which were all considered in the decision to award the new office situated in the existing complex of medical equipment developers in Heidenau, Germany. The curved shape of the two storey building has been designed to integrate with the surrounding buildings and exterior environment.

Based on the existing small scale building structure of the neighbourhood, the architects designed an elegantly curved two storey building structure that despite its deliberate unique form fits harmoniously into the existing city planning context.

Aspects of sustainability were considered from the start of planning and played an integral part in the design. Integral planning, user comfort, visual comfort, acoustical comfort and thermal comfort were incorporated in detail. The spacious and open character of the new building manifests itself on the east side where the curving glass façade envelopes a secluded outdoor space which visually flows into the indoor space. The glass façade dominates and communicates a heightened sense of openness and light flooded spaces. Two functional areas divide the building. To the south, the reception area or “public space” welcomes visitors and leads them through a two storey lobby which doubles as event space. Adjoining the area on the ground floor is a meeting room for clients and in the upper storey a gallery is located. The “internal” functions are situated on the north side of the building. Here, individual office space as well as a copy room and a generous open office area are integrated into the design.

Key Facts

Status Completion
Value 0(m€)
Add your name to this project
Gerd Priebe Architects & Consultants
www.gerdpriebe.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site