WAN Awards

SATURDAY 22 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
BAE Systems reception, Lancashire, United Kingdom 
Monday 13 Jul 2009
 
Fighting spirit 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

21/12/10 David holmes, David Holmes jnr
Rem maybe to house employees as they are removing the old building, my dad thinks it's worthwhile along with the rest of the company so they are doing it for a reason
14/07/09 Ciaran, Alstead
Another sensless project....why? what is the redeeming value
to be discovered in modelling a habitable structure after
a machine designed for specific aerodynamic performance?<p>

This seems like whimsy and mindless fashion seeking
 

Capita Symonds design to capture the essence of BAE's fighter jets 

Featuring a design inspired by the dynamic form of a Fighter Jet, the new reception building at BAE Systems’ manufacturing and aerospace facilityat Samlesbury in Lancashire has officially opened.

The facility, designed by Capita Symonds, is responsible for building the front fuselage and other parts of the Eurofighter Typhoon as well as a number of other aircraft including the Lockhead Martin F-35 Lightning II.

Two major new four-storey office buildings, which have achieved a minimum BREEAM rating of ‘Very Good’, (the UK sustainability standard) have also opened at the site. The buildings will accommodate flexible engineering accommodation - one will house F-35 staff while the other will house customer support for BAE’s Saudi Contracts.

The offices feature a raft of sustainable features including low energy consumption, biomass boilers, rainwater harvesting and a central atrium providing both a wealth of natural daylight and air circulation. As part of the green travel plan, showering and changing facilities have also been provided within the office buildings to encourage staff to cycle into work and help cut down the company’s carbon footprint.

Dave Holmes, Director of Investment and Infrastructure Services, BAE Systems, said, "This marks another significant milestone in the transformation project. The new reception facility and improved entrance are designed to create the right image for Samlesbury site and the business, whilst at the same time being highly functional.”

Key Facts

Status Design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Capita Architecture
www.capitaarchitecture.co.uk

More projects by this architect

Bristol University’s Centre for Nanoscience and Quantum Information

Sherman Cymru Theatre

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site