THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Belgrade Theatre, Conventry, United Kingdom 
Thursday 02 Jul 2009
 
The show must go on 
 
images by Morley von Sternberg 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Stanton Williams breathes new life into the Belgrade 

When it opened, Coventry’s 1958 Belgrade Theatre was the first all-new theatre to be built in Britain for twenty years, and first purpose-built civic theatre. The building and artistic programme represented a new age. However, the theatre’s facilities were becoming inadequate. Stanton Williams were commissioned to revitalise the theatre, providing a second more flexible auditorium, expanded foyers, rehearsal room, maximise energy efficiency and improve access and backstage facilities.

The architects' work complements and restores the Grade II-listed Modernism of the original whilst creating a bold contemporary landmark. The extension was the first building to be designed as part of a future mixed-use development so needed to respond to this new scale. In addition, patrons increasingly arrived by car, using the rear doors to enter instead of the main entrance. The architects expanded the theatre in this direction, with a new glazed elevation offering a more inviting entrance which will form part of a new square.

The seven storey extension is strongly vertical, contrasting with the lower horizontals of the original theatre. Comprising interlocking cubic volumes of blue and grey render, red panels, glass, and translucent plastic, it signposts the theatre’s presence. The colour and window slots break up the large surfaces. Inside, the extension connects seamlessly with existing foyers which have been stripped back and restored. The colour palette of grey, blue and red is used throughout, connecting interior and exterior and new and old. Glossy red finishes for the bar, and dramatic internal and external night lighting add to the theatrical experience.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Stanton Williams
www.stantonwilliams.co.uk

More projects by this architect

King's Cross Square

King's Cross Station Development

The Sainsbury Laboratory, University of Cambridge

Hackney Marshes Centre

The Sainsbury Laboratory - University of Cambridge

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site