WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Hollenbeck Replacement Police Station, Los Angeles, United States

Thursday 02 Jul 2009
 

The height of sustainable design

 
© Timothy Hursley 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

20/07/09 bhnative, boyle heights
Mr. Martin, Thank you, it is a beautiful building, I just attended a meeting at the new building and it is a welcome side, open like light. <p>

However, who approved the plaque outside the building, with the Mayor's name, Huizar's name, and the rest of the City Council? No other police station has it. Also, why would the plague of the fallen officer was place on the ground?<p>

Sincerely yours, BHNative
Click for more ...
 

Award Entry

New police station for Boyle Heights 

The new Hollenbeck Replacement Police Station in the heart of Los Angeles’ Boyle Heights community, has been designed to exemplify the LAPD’s efforts to create an open, community serving police force. AC Martin’s intent was to both strengthen the neighborhood’s civic center and highlight the community’s distinct tradition of artistic expression.

Comprised of three rectangular two-storey volumes, the modern design communicates the department’s forward-thinking philosophies. Significantly larger than the existing facility the new sustainable facility includes a 54,000 sq ft new main building, a 7,000 sq ft vehicle maintenance facility, and 115,000 sq ft parking structure. The replacement station’s internal organisation provides a light-filled, cohesive sense of space for 200+ officers and staff.

The exterior walls are highlighted by a staccato rhythm of rectangular windows and insets, while an open plaza sets off the striking public entrance. The station’s layered-glass entry wall adds an artistic focal point to the community, while creating a welcoming public entrance. The glass façade allows light and diffused views into the lobby by day, transforming into a glowing beacon by night. The design also provides the necessary security while maintaining a sense of openness and energy. The station is an excellent model of sustainability, designed to achieve a high LEED® certification.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
AC Martin
www.acmartin.com

More projects by this architect

Wilshire Grand Tower

Henry Madden Library

Goyang City of Rivers

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site