THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Al Mukminin Mosque, Singapore, Singapore 
Monday 29 Jun 2009
 
Dematerialising the mosque 
 
copyright: Tan Kok Hiang 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Addition of madrasah to Al Mukminin mosque blends traditional values with contemporary Islamic colours 

A mosque in Singapore is a sort of community centre, housing a madrasah, conference halls, social spaces and offices plus the main prayer hall, used day and night. The madrasah extension maximises to the limit what the planning authorities can allow – 4 storeys and a basement.

The most important is the existing prayer hall with its prominent fan-shaped roof. The architects’ choices; to enhance its independence or reverentially engulfing it? Their choice is the latter - flaring open the ends of the corridors of the new block and stretching its new staircases to enwrap the old hall. The staircases flanking the opposite ends of the new block are expressed as sturdy towers, and portals of the new wing. The widened ends of the corridors are also used as external spaces of the classrooms.

Beyond space provision, it seeks to explore the universality of Islamic principles in creating buildings that transcend artificial cultural barriers. The use of arabesque patterns and dematerialisation techniques are highly evident in this project. The underlying exploration in the project is the use of Islamic colours which primarily focus on ‘earth’ colours such as colour of water, sky and ground. The juxtaposition of the multi-shade colours on the aluminium louvres are designed to create a mottled effect from far, to create dematerialisation, an ancient technique often used in Islamic buildings. The intricate composition of turquoise, yellow and blue - dominant colours in Islamic buildings - convey a sense of depth and animation to a flat surface, also visible through the skylight gap between the old and new block.

This sweeping curve of coloured metallic louvers act as a new backdrop to the original fan shaped roof. The louvers screen off the harsh afternoon sun whilst allowing ventilation into the corridor behind and not allow monsoonal rains to beat in.

The interface between the existing prayer hall and the new madrasah is through a glass skylight; the precise and complex meeting point between new and old - the geometries of a jagged roof delicately reconciling with the arc of a curving plane - here the architects’ respect for antecedent is best perceived.

The new block, a taller entity is also situated at the defining junction of the site, where for all, the first acquaintance is its new face: a “head” to the block, (the minaret and the offices) and a “rear” at the other end (the toilets) where the dominant lines are the verticals, with a playful staggering of fixed windows to weave it back to the expression on the other facades.

A concern for overall massing can also be seen in how the heights of the new minaret, new block and old hall are successively lower the further they are from the road junction. Each of its façades is treated in a different manner from the other, responding to different parameters. The “head” section, a semi-cylindrical form; the long façade fronting the Mass Transit line, blank except for 5% of the windows (a fire requirement) which became an opportunity for pattern making - a monochromatic palette setting off against its colourful counterpart. The dominant motif, a diagonal splay playing upon the dynamism of the passing trains, its shiny stainless steel reminiscent of the ‘songket’ fabric, a traditional Malay deep coloured fabric with gold or silver threads.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Forum Architects
www.forum-architects.com

More projects by this architect

New Office Tower at 78 Shenton Way

Singapore Chancery

Latest Jobs in Singapore

Rail Architects

Senior Design Architect/ Design Leader

Senior Associate - Rail Architect

Architectural Designers

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site