WAN Awards

SATURDAY 29 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Museum Liaunig, Neuhaus, Austria 
Wednesday 24 Jun 2009
 
Over the edge 
 
copyright: Querkraft 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Querkraft's unique museum for contemporary art 

The museum liaunig projects out on two sides over steep-sided ground, high up in the landscape. A cut through the hill marks a precise intervention in nature. Planted into the site the new museum emerges more like a work of landart. The building cantilevers an impressive thirty metres out, over a steep bank towards the approach road - clearly visible to approaching visitors.

The museum entrance zone is orientated toward the centre of Neuhaus. The substantial viewing storage depot is one of the main areas of the museum. Stretching the whole length of the gently sloping approach to the main exhibition hall, visitors are accompanied by this ‘wine cellar of art’. This underground volume offers the possibility to organise a variety of exhibitions by virtue of flexible screens and lighting arrangements. The building’s core is a 160m long, fully daylit exhibition hall, with protected terraces at each end. The continuous 13metre wide, 7metre high room is covered by a part translucent curved-skin; an industrial element permitting daylight. The hall is organised with mobile exhibition panels.

The daylight-free, gently conical room for the graphic collection lies adjacent the ramped entrance. The collection is enclosed by the main hall. A window facing Neuhaus at the end of the graphic collection sits over the foyer. Brigitte Kowanz’s light installation accompanies the way to the underground gold collection.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
querkraft
www.querkraft.at
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site