World Architecture Day 2014

WEDNESDAY 16 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Vivanta, Bangalore, India 
Monday 22 Jun 2009
 
Statement hotel design 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Vivanta flagship hotel completes 

Playing with form, the new flagship Vivanta Hotel in the burgeoning business suburb of Whitefield in Bangalore is a playful oasis for the busy IT professionals working in the surrounding International Tech Park. Situated at the entrance to the Park the hotel acts as the new gateway and pushes the design boundaries to create a contemporary hub for the district.

Taj Hotels contracted Warner Wong Design / WoW Architects in 2004 for the design who worked in partnership with Spazzio Design Architecture to deliver 200 rooms and a plethora of design features. A spokesperson for WoW explains:

"One of the key primers that set this in motion was the constraint prescribed by the low height restrictions and the high site coverage in the urban design guidelines. Together with the mild and often pleasant climate of Bangalore, a strong site-specific landscape strategy with plays on transparency and layering on outdoor and indoor relationships was being developed as the concept driver.

"To maximize the high site coverage, the ground ‘plane’ of the site was manipulated conceptually into a mobius strip (a 3 dimensional manifestation of a 2 dimensional space that equates to infinity) that would constitute the podium of the hotel. This twisting and folding action of the strip extended the perception of space within the limited area. By introducing landscape back to the folded ground ‘plane’, the idea of a ‘landscraper’ (as opposed to 'skyscraper') building was formed. The podium then seemed to dematerialize, blurring the distinction between building and ground, architecture and landscape. The hotel's three-storey room block then extrudes itself from this ground plane, hovers above it and flexes its way around the site, lifting its way mid-air to contain 200 rooms within its form. These are the key features of the project."

From inception, both the team and the client were wary of the ability of the local construction industry being able to execute the design with precision. This was especially so since the budget was restrictive, yet the aspirations large. Thus, the team set out with the intent of working within the skill level of the local construction industry, designing and detailing the building with finishes that intentionally celebrated the raw and rustic look.

These included a strong bush-hammer finish, used in parts to enhance or hide the texture of the exposed concrete. In areas where concrete was not appropriate, rough bagged render, stone or simple timber paneling was used. ‘Flux Lines’ are embedded into the concrete exterior and selected interior surfaces to symbolize the brand energy and also to avoid and conceal conventional expansion joints. At all times, the material palette for both exterior and interior including the selection of fabrics were deliberately kept sensitive to the local conditions of supply and procurement issues. These maneuvers help to address the sustainability considerations of extensive carbon expenditure brought about from exporting.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
wow architects
www.warnerwong.com
 
ECOWAN