WAN Awards

WEDNESDAY 26 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Mayo Building, Salford, United Kingdom 
Monday 22 Jun 2009
 
Linking healthcare and education 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

26/08/09 john clay, manchester
Where do you park when visiting the Mayo Building?

Thank you
 

Mayo Building opens in Salford 

Mayo Building, a new £20 million state-of-the-art education centre, has officially opened at Salford Royal NHS Foundation Trust. Designed by HKS, the 10,000 sq m building has been delivered through PFI as part of an extensive restructuring of the Salford Royal site, and provides educational and clinical training facilities for staff, as well as some clinical support services including mortuary and aseptic services.

The new building which features distinctive blue and grey cladding panels on the north elevation, is designed to provide an important new focus on the existing hospital site, and replaces an existing patients and visitors’ car park which is to be relocated elsewhere on site. The block will also serve an important role in creating a cohesive healthcare campus, with its distinctive yellow rendered stair and lift core serving as a wayfinding marker for the public to guide them onto and through the site.

Project architect Paul Strudwick comments: “We have worked closely with Balfour Beatty and Salford Royal NHS Foundation Trust to achieve a high quality design, which is made prominent by the carefully articulated panelised facade.

“Visually, Mayo Building is divided into three distinct vertical elements, with the distinctive cladding treatment on the northern elevation providing a striking backdrop to the public square. Level 0, meanwhile, is treated as the ‘plinth’ of the sculptural form, with the single colour rain screen cladding representing a heavy stone base. Finally, the east, west and south elevations use a simple horizontal language, which wraps around the plane of the north elevation.

“The entire project was delivered on time and within budget, and we feel contributes an engaging new visual dynamic on the existing hospital site.”

Key Facts

Status Complete
Value 23.7(m€)
Were you involved in this scheme?
HKS, Inc.
www.hksinc.com

More projects by this architect

VCU Dental Clinic

King Hussein Cancer Center

American British Cowdray (ABC) Neuroscience Center

Chisenhale Primary School

Mark Center administrative office campus

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site