THONET

TUESDAY 30 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Cascade, Toronto, Canada 
Wednesday 17 Jun 2009
 
The anti-establishment house 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Modernist abode hits conservative Toronto borough 

Situated in Toronto’s Forest Hill, an area characterized by its conservative decorum, the Cascade House disarms. At the apex of a curved street, it presents itself as a sculpture of stacked boxes composed from shards of glass and muted black slate. Commissioned by a family that was relocating from Arizona, the house was designed in response to the clients’ love of modern art and their desire for natural light.

The two-and-a-half storey house is configured in an “L” shape around an outdoor swimming pool, oriented precisely on axis with the compass to maximise solar potential. The living room, dining room and a powder room can be closed off from the kitchen and family room at the rear of the house, allowing for the parents to entertain while their children play. The children’s rooms and a home office are on the second floor, topped by a master suite in a pavilion on the roof which is set back from the street to ensure privacy while opening up to the treetops.

Glass and slate are employed as thematic materials to create sculptural walls and to play with sunshine. The most dramatic effect is created by a 13-foot tall screen of 475 vertically stacked sheets of heavy, jagged-cut glass canted slightly away from the sidewalk, shimmering in emerald green against a backdrop of dark slate tiles. The screen was conceived to maximize sunlight in the living room while also providing privacy from the street. Reminiscent of the cascade of a waterfall, it draws connections to the adjacent pool, imparts texture and movement into the room and imbues it with the quality of an art installation.

A compliment to the translucent wall is a freestanding monolithic wall of dark slate that acts as a central spine. Framing the feature staircase, it rises from the lower level of the house to the top floor, creating a unified visual connection throughout the house. Random apertures provide niches for child play and display, and also dapple the transference of light. The slate wall has an environmental impact as well as an aesthetic function; as a thermal wall, it absorbs the sun’s energy during the day, and slowly disperses heat overnight.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Paul Raff Studio
www.paulraffstudio.com

More projects by this architect

Mirage

Bluepoint Condominiums

Biosphere Sustainability Centre

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site