WAD 2014

WEDNESDAY 30 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Fukuyama City Central Library, Fukuyama, Japan 
Friday 05 Jun 2009
 
A place for reflection 
 
copyright: Nikken Sekkei 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New library for Fukuyama City 

This is a complex building completed in March 2008, of which a major function is a municipal library with a housing capacity of about 650,000 books. Other facilities included are Historical Material Library, meeting rooms, child-rearing support centre and a satellite studio for the University of the Air. The building has large, view windows so that visitors can enjoy view of the central park located in front of the building.

To enhance this setting, the building is bordered with a wide water surface, which blurs the boundary between the building and the park, and enhances the close relation between the two. The depth of the deep eaves was carefully determined by making sun-shadow simulation so that there is almost no need to use blinds during opening time throughout the year.

The reading room lays at two floor levels, each about 40m x 40m in size. In order to introduce natural light into inner area of the rooms, a skylight is located at the center and a cascade at the west side. With these, visitors can feel the natural light and outside atmosphere at any point within the building. In other words, visitors can feel as if they are strolling through a park when they walk around to find books.

Interior and exterior brick walls take on many different guises, depending on the light, to show the passage of time. As for the Meeting Room Zone at the 4th floor level, “openness” was pursued in the design. All the rooms facing the light court are fully glazed at the light court side so that all the rooms are visually combined and that occupants in a room feel activities in other rooms.

Furthermore, a corridor runs along the perimeter at this level and so all the visitors can enjoy the view of the cityscape from the corridor. The common entrance lobby also functions as a place for various events such as exhibitions of pictures by schoolchildren of the city, and exhibitions of artworks by local artists. Besides the intended functions, this complex building begins to bring about a variety of activities of the citizens.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Nikken Sekkei Ltd.
www.nikken.co.jp

More projects by this architect

Tokyo Sky Tree

Tokyo Sky Tree

Metropoliya

Saudi Stock Exchange/Tadawul Headquarters

Otemae University Sakura Shukugawa Campus - Media Library CELL

More Projects

 
Vola
ECOWAN