THONET

TUESDAY 30 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Book Mountain, Spijkenisse, Netherlands 
Friday 29 May 2009
 
A mountain of reading 
 
MVRDV 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

03/06/09 CJRawlinson, Brisbane
very cool concept... elemetnal reptition of brcks and books as poetry...

However...it does look particularly painful from a wayfinding point of view. It feels to me like it needs a really, really big sign, or a really, really big something to centre oneself amidst the pattern.
Maybe some large white or yellow kidney shaped lounges to stand out ammidst the mellee of bricks and books.
Click for more ...
 

Editorial

MVRDV take the statement to new levels with library design 

A new public library, on site at inner Spijkenisse near Rotterdam, will feature the literal translation of 'a mountain of reading' by creating a transparent layer around the book stacking system. With a surface of 10,000 m² the library will use a glass membrane, referred to as the 'bell jar', to make a feature of the contents creating an evolving picture from the outside when books are borrowed, replaced and moved. At the corner of a major throughway, the library, designed by MVRDV will be visible from the central market square and the church opposite.

The library is designed to advertise reading in a region with a statistically low average number of readers. By stacking additional facilities such as offices, meeting rooms and auditorium vertically, terraces of different sizes emerge upon which the book shelves are positioned creating a grand book mountain. The terraces are linked by staircases to form a route that curves around the mountain to the top, where a panoramic view of Spijkenisse awaits.

The exterior of the building refers to a traditional Dutch barn style typology, in shape and choice of with material accents; as a memento to the agricultural history of Spijkenisse Village, now a suburban area of Rotterdam. The glass bell jar is a climate-controlled public space. Solar protection (as used in greenhouses), natural ventilation and an underground heat storage system provide for comfortable conditions all year round. The climate system is a carefully balanced collection of sustainable features which together form an innovative new, highly sustainable system which was nominated for a De Vernufteling award, declaring the library an inventive and resourceful project with social and economical importance.

The new public library is part of a greater scheme for the inner city of Spijkenisse. In order to strengthen and densify the inner city, MVRDV has proposed a series of apartment buildings which reflect the local typology though on a larger scale. The entire new complex including the public spaces will be clad in brick. The result is an extension of the existing pattern and enhancement of the local identity.

Completion of the library and the apartments are expected September 2011.

Key Facts

Status under construction
Value 0(m€)
MVRDV
www.mvrdv.nl

More projects by this architect

Serp & Molot Masterplan

Collection Building, Museum Boijmans Van Beuningen

Emmen Urban Hybrid

Madla-Revheim Masterplan

Glass Farm Schijndel

Book Mountain

Peruri 88

The Cloud

Alphabet Building

China Comic and Animation Museum

Dijon Mustard Laboratory

Balancing Barn

Balancing Barn

Pushed Slab

Rotterdam Market Hall

DnB Nor bank headquarters

Celosia

Almere Vision 2030

Almere Olympiaquarter

Balancing Barn

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site