World Architecture Day 2014

THURSDAY 24 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
House Stenger, Amsterdam, Netherlands 
Tuesday 05 May 2009
 
Together apart 
 
Marcel Van der Burg 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

House designed for individual client needs 

A site with a south facing view to a canal on the Grote Rietland of IJburg provided a unique opportunity for a family to live in a free-standing villa within 20 minutes of central Amsterdam. The family of four, a score composer and a business scenario writer with 2 teenage children required a house that provided opportunities to live both together and independently.

The section of the house clearly describes the programme with children on the lowered level, parents on the upper, and the ground floor acting as the communal, family and social area (and also bufferzone).

Similar to a typical Amsterdam canal house the ground floor is raised increasing privacy from the street. The raised ground floor allows clear views to the canal at the rear and accommodates the basement below. This visual connection to the canal is maintained at all times - through the open stairs to the upper level and the absence of any doors dividing the ground floor area. The smaller living area of the ground floor steps down to the kitchen/dining area opening both horizontally and vertically in scale. The lower space opens to the outside terrace continuing the procession to the garden and canal.

The children's lower level (complete with kitchenette and bathroom) is accessed from the street via external stairs and becomes an independent zone from the main house. The dividing wall between the bedrooms is non load-bearing and in the eventuality of the children leaving the family home the basement could be used and rented as a separate studio apartment.

In the upper level the parents functions of study, bathing and sleeping are ordered from street to canal side. From the bathroom views across the canal are possible, and the bedroom and bathroom unite as one space with a continous floor surface.

The house is transparent from the street to the canal with the main front and back facades of full height glazing. All walls perpendicular to the street are solid timber clad surfaces. A clear demarcation of the houseā€˜s internal levels are revealed in the facade with white bands. Horizontally laid western red cedar boards further striate the volume. The entrance facade consists of a large full height glass door and an art piece by Amsterdam artist Yvonne Kroese. The lasercut steel panel features creatures found on and around IJburg and houses the letter box and other entrance hardware.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
architecture and design
www.gabrielswebb.com

Latest Jobs in Amsterdam

Urban Designer

 
ECOWAN