WAD 2014

FRIDAY 19 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
North Portland Clinic, Portland, Oregon, United States 
Tuesday 28 Apr 2009
 
Clinical finish 
 
copyright: Mahlum 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Community medical facility writes its story on the walls 

The North Portland Clinic embraces its urban context, reaching out to the population within this diverse neighborhood. Through massing, transparency and integrated artwork, the clinic visually engages local residents and enhances community identity. The interior is divided into three daylit clinical pods faced with integrated murals viewed by patients and families within the clinic, as well as those passing by. Created by a local artist, these prominent murals tell the story of the community and its residents, expressing a commitment to the neighborhood and its vibrant history.

The plan diagram breaks from the traditional, internally-focused clinic of nurse stations surrounded by exam rooms, bereft of daylight or access to views. The open plan reinforces the organizational diagram of the building, with a public zone along the street edge, a busy clinical zone in the middle where staff and patients interact, and a more private staff zone behind. The zoning of program areas and clarity of circulation has allowed staff to greatly increase both patient volumes and successful outcomes.

Constructed on the site of an old gas station built in 1960, the clinic restores and revitalizes an existing brownfield site. The clinic is located on a primary transit corridor, served by light rail, public bus lines and bike lanes, enabling the reduction of site parking capacity by 40%. Regionally manufactured products are incorporated throughout, and low VOC emitting paints, coatings, carpet and adhesives were selected in an effort to maximize indoor air quality. Occupants control the lighting within their work areas, powered window blinds inside and sun screen louvers provide solar control from western sun to reduce heat gain and glare.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Mahlum
www.mahlum.com

More projects by this architect

Thurston Elementary School

Gray Middle School

Providence Newberg Medical Center

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site