WAD 2014

THURSDAY 31 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Queen's Centre for Oncology & Haematology, Castle Hill Hospital, Hull, United Kingdom 
Tuesday 28 Apr 2009
 
Not your garden variety hospital 
 
copyright: HLM Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

06/02/12 Janine, PMR, New Zealand
The telephone system really, seriously needs looking into, it is not a functional service provided to anyone. The answering machine can not take anymore messages. It's a hospital, the messages should be cleared regularly and the telephone should be answered by someone that can help there and then, the telephone system your hospitals is using is the worst I've ever had to deal with, you can't even get through to enquires. What is with that?
Click for more ...
 

Award Entry

£70m invested in new cancer & blood disorder centre 

In designing this new facility at Castle Hospital, HLM took a collaborative approach which has delivered a UK Centre of Excellence, matching client aspirations for a ‘healing environment’ and complementing beautiful surroundings. This is an innovative design & build project, characterised by careful planning and empathy with staff and patients, on an ecologically sensitive site. At £70m, the project represents one of the biggest investments regionally in a century, treating cancer and blood disorders in a 1.2 million person catchment area.

The new centre increases capacity and staff numbers, and imbues a sense of tranquillity and psychological wellbeing. 18 months' design development involved close collaboration with clinicians, patients and architectural advisers. Ongoing user group meetings with 19 departments clarified everything from room relationships to equipment locations.

The East Riding village theme, achieved through careful choice of materials, blends into neighbouring countryside. Glazed links provide natural sunlight and views. Nine courtyards feature intimate walled gardens; proven to have psychological and physical health benefits. Nearly all 800 rooms look out over courtyards, gardens or landscape. The 'walk in the woods' – a high-level glazed walkway – provides seamless access from the main hospital.

The project improved on NHS Estates’ energy targets by achieving 55 GJ/100m3/annum, where most acute facilities achieve only 65-69.9 GJ/100m³, through the use of topography, orientation and U-values 20% better than building regulations specification. Green roofs encourage wildlife, and HLM carried out extensive protection of the existing aquifer and provision of swale for attenuation of surface water drainage and local ecology support.

David Kitching, head of PFI development, said of the new facility; “We have a fantastic building which impacts on the wellbeing of patients. All at HLM … should be proud of their achievement. Thank you for the way your team interacted with Trust staff, patients and advisers throughout the design process which has resulted in the caring environment and design excellence we set out to achieve.”

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
HLM Architects
www.hlmarchitects.com

More projects by this architect

Newport High School

St Charles Community Hospital

Altnagelvin Area Hospital

Brannel School

Wood View Learning Community

Brannel School

New Victoria Hospital

Wood View Learning Community

Clackmannanshire Community Healthcare Centre

London Borough of Greenwich New Civic Offices

Brannel School

 
Vola
ECOWAN