THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Akershus University Hospital, Oslo, Norway 
Monday 20 Apr 2009
 
Wholeness and variation 
 
Arkitektfirmaet C. F. Møller, photopgrapher Torben Eskerod 
 
WAN AWARDS
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

A hospital centred on the patient 

The new university hospital is not a traditional institutional construction; it is a friendly, informal place with open, well-structured surroundings which present a welcoming aspect to patients and their families. Akershus University Hospital has been designed to emphasise security and clarity in experientially rich surroundings, where everyday functions and well-known materials are integrated into the hospital’s structure.

Although the individual parts of the development each have their own material expression and the material expression of the development varies, nonetheless it is united into a whole by means of a general architectural theme centred on panels and transparency. In this way, a unity is created between the individual parts of the complex, which thereby receive a subtle effect of transparency and depth.

A glass-roofed main thoroughfare, in which wood is the dominating material, links the various buildings and departments. The ’glass street’ begins in the welcoming foyer of the arrivals area, where the main reception desk receives visitors, and concludes in the foyer and separate arrivals area of the children’s department. In the glass street, the central element in the development, the various materials are united in an overall composition, in which the large coloured panels designed by the Icelandic artist Birgir Andrésson form a natural element and provide a ’palette’ for the colour scheme of the hospital.

The glass street has a town-like structure, with public and semi-public zones defined as squares and open spaces, offering the everyday functions of a town: church, pharmacy, hairdresser, florist, café and kiosk, as well as traffic nodes and other services for the benefit of patients, relatives and staff. In natural continuation of these functions, a number of other services, such as health information, polyclinics and out-patient surgeries, are located near the street level of the thoroughfare.

The hospital’s structure helps to ensure that the patient remains the natural focus in the physical design, despite the strict and demanding logistical requirements which underlie all hospital constructions. Just as the overall complex is made up of clear and comprehensible units, so the individual wards are built up from smaller elements.

The wards are centred around four so-called courtyards which ensure a well-defined daily life for the patients, with a manageable level of social contact, assisted by a clear staff interface. The wards of the children’s department are equipped with windows which give the children and young people individual views of both the sky and the surrounding greenery from their beds. The well-equipped facilities for parents secure excellent contact between the children and their families.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Arkitektfirmaet C. F. Møller
www.cfmoller.com

More projects by this architect

Emergency and Infectious Diseases Unit - Skåne University Hospital (SUS)

SILOETTEN / THE SIL(O)HOUETTE

Aquadomi - Floating Hotels

The Sil(o)houette

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site