THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Oxford Churchill Hospital, Oxford, United Kingdom 
Monday 20 Apr 2009
 
A new identity 
 
copyright: Steffian Bradley Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

SBA revamps Oxford hospital with the environment in mind 

Steffian Bradley Architects’ design of the new Oxford Churchill Hospital adds 35,000m2 to the existing care facilities provided by the Oxford Radcliffe NHS Trust, comprising primarily of a specialist cancer treatment centre, surgery, diagnostic and private patient units. The building creates a new entrance and a modern identity for the hospital.

SBA focused on designing a staff, visitor and patient friendly environment with three internal courtyards, a number of terraced roof gardens, skylights and high levels of glazing to enhance day-lighting. The design brings people closer to nature which is reflected in the interior design and art strategy creating a calming influence throughout. Conditions have also been improved from the existing facilities in relation to the provision of parking, light and airy waiting rooms and open plan office spaces.

The Oxford Churchill Hospital stands apart from other large, acute hospitals through its innovative use of a geothermal heating system and is home to one of Europe's largest thermal borehole arrays. The design also incorporates rainwater harvesting and sustainably sourced materials, which were also key factors in achieving the hospital’s low energy performance. The sustainable design led the Oxford Radcliffe NHS trust to win ‘Low Carbon Client of the Year’ at the CIBSE Awards 2008.

The building has an ‘Excellent’ NEAT rating and makes extensive use of natural ventilation for patient comfort. Construction was simplified by 60% prefabricated off-site installation, incorporating a certain degree of flexibility and allowing for 20% future expansion. The hospital also features a fully computer modelled thermal simulation and solar shading design for increased patient comfort, and houses 6 linac radiation treatment machines.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Steffian Bradley Architects

More projects by this architect

Brierley Hill Health and Social Care Centre

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site